Neplata la timp a obligatiilor contractuale asumate de catre una dintre parti – debitor, in conditiile indeplinirii de catre cealalta parte a obligatiilor sale – creditor, genereaza o insuficienta a fondurilor banesti pentru plata altor creante necesare desfasurarii activitatii si reprezinta principala cauza a declararii starii de insolventa in cazul societatilor comerciale.
In conditiile in care mare parte a cetatenilor romani desfasoara relatii comerciale cu persoane fizice sau juridice din strainatate, recuperarea creantelor datorate acestora poate fi si mai dificila datorita unor aspecte de forma si procedura, care, cel mai probabil, sunt folosite de catre debitorul strain, cu buna stiinta, pentru a se sustrage de la onorarea obligatiilor asumate.
Pentru evitarea unor astfel de situatii, legea romana oferta cateva parghii legale, care, cunoscute fiind, pot ajuta creditorul sa isi recupereze creanta.
Spre exemplu, cea mai utila si folosita procedura in acest scop este ORDONANTA DE PLATA.
Aceasta reprezinta o procedura speciala, reglementata de Codul de procedura civila la art. 1013-1024, ce permite creditorului realizarea cu celeritate a creantelor care indeplinesc anumite conditii prevazute de lege. Prin adoptarea acestor prevederi legale au fost abrogate actele normative care se aplicau in această materie, respectiv OG nr. 5/2001 privind somatia de plata si OUG nr. 119/2007 privind ordonanta de plata, noua reglementare fiind mult mai supla si mai permisiva.
Procedura ordonantei de plata se aplica pentru recuperarea creantelor banesti care sunt certe, lichide si exigibile, rezultate dintr-un contract civil, inclusiv cele incheiate intre un profesionist si o autoritate contractanta, constatat printr-un inscris ori determinat potrivit unui statut, regulament sau altui inscris (de exemplu : contracte de prestari servicii, contracte de lucrari, facturi acceptate de plata etc). Obiectul ordonantei il reprezinta atat plata debitului principal rezultat din contract, cat si plata penalitatilor si a dobanzilor datorate (contractuale sau legale).
In cazul in care debitorul este persoana fizica sau juridica straina, procedura ordonantei de plata se aplica daca:
- Acesta are resedinta, sediu principal/secundar sau fondul de comert in Romania;
- Partile au convenit valabil competenta instantelor romane ;
- Locul incheierii contractului sau locul unde a luat nastere sau trebuia executata, fie si numai in parte, o obligatie contractuala se afla in Romania ;
Procedura presupune comunicarea unei SOMATII catre debitor, prin care i se va pune in vedere sa plateasca suma datorata in termen de 15 zile de la primirea acesteia. Daca debitorul nu plateste in termenul prevazut anterior , creditorul poate introduce cererea privind ordonanta de plata la instanta competenta pentru judecarea fondului in prima instanta (judecatorie sau tribunal in functie de valoarea sumei solicitate).
Cererea de judecata cu citarea atat a debitorului, cat si a creditorului, numai pe baza INSCRISURILOR depuse la dosar de catre parti. Taxa de timbru datorata pentru judecarea cererii este una fixa, in valoare de 200 lei, indiferent de obiectul cererii, spre deosebire de dreptul comun.
In cazul in care, instanta, ca urmare a verificarii cererii pe baza inscrisurilor depuse, precum si a declaratiilor partilor, constata ca pretentiile creditorului sunt intemeiate, va emite o ordonanta de plata in care se precizeaza suma si termenul de plata.
Daca instanta constata ca numai o parte dintre pretentiile creditorului sunt intemeiate, va emite ordonanta de plata numai pentru aceasta parte, caz in care creditorul poate formula actiune potrivit dreptului comun pentru a obtine obligarea debitorului la plata restului datoriei.
Termenul de plata pe care instanta il poate stabili nu va fi mai mic de 10 zile si nici nu va depasi 30 de zile de la data comunicarii ordonantei, cu exceptia cazului in care partile convin stabilirea unui alt termen de plata.
Impotriva ordonantei de plata, debitorul poate formula cerere in anulare in termen de 10 zile de la data comunicarii hotararii. In acelasi termen, cererea in anulare poate fi introdusa de creditor impotriva incheierilor prin care s-a respins cererea de ordonanta.
Ordonanta de plata este EXECUTORIE, chiar daca este atacata cu cerere in anulare si are autoritate de lucru judecat provizorie, pana la solutionarea cererii in anulare.
Pentru mai multe informatii sau intrebari, va rugam sa accesati pagina de contact.