Legea darii in plata, nr. 77/2016, a intrat in vigoare pe 13 mai 2016 si aceasta se adreseaza consumatorilor persoane fizice, in special persoanelor executate silit, care au luat un imprumut de la o banca sau IFN (institutie financiara nebancara), si nu isi mai pot plati ratele. Legea se aplica chiar si in cazul in care contractul a fost cedat unei societati de recuperare creante si aceasta transpune in legislatia romana prevederile Directivei 2014/17/TFUE.
Pentru a putea fi aplicata procedura darii in plata, contractul dumneavoastra de credit trebuie sa fie in derulare, chiar si in faza de executare silita, sau sa fi fost incheiat dupa intrarea in vigoare a legii.
Conditiile prevazute de lege sunt urmatoarele :
- Creditorul trebuie sa fie fie o banca, fie o IFN (institutie financiara nebancara), fie un cesionar al creantei (de ex., o societate de recuperare creante care a preluat datoria).
- Debitorul (dumneavoastra) trebuie sa fie un consumator persoana fizica. Asadar, daca ati obtinut imprumutul pe firma dumneavoastra, nu veti putea beneficia de legea darii in plata.
- Suma imprumutata nu depaseste 250.000 euro.
- Scopul imprumutului a fost achizitionarea, construirea, extinderea, modernizarea, amenajarea ori reabilitarea unui imobil cu destinatie de locuinta (apartament sau casa) SAU indiferent de scopul imprumutului, acesta este garantat cu unul sau mai multe imobile cu destinatie de locuinta.
- Consumatorul nu a fost condamnat printr-o hotarare definitiva pentru infractiuni in legatura cu creditul pentru care se solicita aplicarea legii darii.
Darea in plata presupune, in esenta, redactarea unei notificari catre banca potrivit prevederilor legale, depunerea acesteia, incheierea actului de dare in plata la notar si, daca este cazul, apararea in instanta fata de contestatia formulata de banca sau actionarea in instanta a acesteia daca refuza procedura (nu face contestatie, dar nici nu se prezinta la notar).
Prima etapa, cea de notificare a bancii – prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui avocat sau al unui notar public, presupune exprimarea intentiei dvs de a transmite proprietatea asupra imobilului cu care ati garantat creditul pentru a va stinge datoria si trebuie sa contina toate elementele prevazute de lege.
Este important de retinut faptul ca, in conformitate cu dispozitiile art. 5 alin 3 din Legea nr. 77/2016, odata cu formularea notificarii se suspenda orice plata catre creditor, precum si orice procedura judiciara si extrajudiciara demarata de catre creditor sau de catre persoanele care se subroga in drepturi acestuia, indreptata, sau ce ar putea fi indreptata impotriva dvs, in calitate de consumator, sau impotriva bunurilor dvs (spre ex. vanzarea la licitatie a imobilului ipotecat). Legea darii in plata stabileste un termen minim de 30 de zile lucratoare de la data notificarii, pentru prezentarea la notar, insa nu exista un termen maxim stabilit in acest sens, procedura putandu-se intinde pe durata mai multor luni.
Dupa comunicarea notificarii, banca are 3 optiuni:
- Daca banca este de acord cu procedura darii in plata, aceasta se va desfasura pe cale amiabila, urmand ca, la data stabilita pentru prezentarea la notar, sa ia sfarsit procedura, in fata notarului, cand se va incheia actul de dare in plata.
- Banca poate contestata notificarea comunicata, in cel mult 10 zile de la primirea acesteia, in fata instantei, pe motivul neindeplinirii tuturor conditiilor de admisibilitate. Daca hotararea pronuntata de instanta nu este una favorabila dumneavoastra, puteti depune apel in cel mult 15 zile lucratoare de la comunicare. Daca hotararea finala va fi favorabila bancii, situatia in care va veti regasi va fi aceeasi precum inainte de a demara procedura darii in plata. In schimb, daca hotararea finala va fi favorabila dumneavoastra, reprezentantul bancii va trebui sa se prezinte la notar in cel mult 10 zile de la data respingerii definitiva a contestatiei.
- Daca banca nu da curs invitatiei de a se prezenta la notar, la data si ora stabilita prin notificare, prin reprezentantul, sau/si nici nu contesta indeplinirea conditiilor de admisibilitate, trebuie sa actionati banca in instanta, solicitand prountarea unei hotarari prin care sa se constate stingerea datoriei si transmiterea catre banca a proprietatii asupra imobilului.
La momentul incheierii contractului translativ de proprietate sau la momentul pronuntrii hotarârii judecatoresti definitive prin cere s-a constatat transmiterea proprietatii va fi stinsa orice datorie a debitorului, fara ca banca sa poata solicita sume suplimentare.
Aplicarea Legii darii in plata a starnit multe controverse si discutii, inca de dinainte de adoptare, insa, prin adaptarea prevederilor legale la fiecare situatie in parte, pot fi aduse beneficii reale consumatorilor executati silit de banci sau de recuperatori.
Societatea noastra de avocati este specializata in aplicarea legii darii in plata, precum si in alte proceduri in stransa legatura cu contractele de credit (de ex. clauze abuzive) si va poate consilia si ajuta in procedura pentru aplicarea legii Darii in plata pentru dvs prin:
- redactarea notificarii catre Banca;
- ulterior, reprezentare in fata bancii sau in fata instantelor de judecata, in cazul in care Banca contesta acest demers in instanta.
Buna ziua! As dori sa stiu cam cat ar costa toata documentatia pentru notificare de dare in plata? Vreau doar sa-mi echilibreze creditul banca, nu sa dau in plata
Onorariu este stabilit in functie de mai multe criterii. Pentru consultatie personalizata ne puteti contacta.
Vreau sa fiu ajutata
Vreau sa fiu ajutata ca am o executare silita