Avocat divorț în România pentru cetățenii români din străinătate

Romanii din strainatate aflati in pragul unui divort, pot acționa in vederea desfacerii căsătoriei atat in strainatate, cat si in România. Durata si costurile unui proces de divort variază mult de la o tara la alta, România bucurandu-se, in continuare, de un regim si o procedura relativ rapida si necostisitoare.

Condiții de divorț pentru cetățenii români și străini:

Cetățenii români și străini au posibilitatea, în anumite condiții, de a divorța în România, în baza Codului Civil și a Codului de Procedură Civilă, atunci când:

 • Când cel care initiază divorțul din străinătate este cetățean român;
 • Când celălalt soț locuiește în România;
 • Când ambii soți sunt cetăteni români, indiferent dacă locuiesc sau nu pe teritoriul României.

Potrivit art. 1081 din Codul de procedură civilă, “Instanțele românești sunt competente să judece cererile de divorț, dacă la data introducerii cererii reclamantul domiciliază pe teritoriul României de cel puțin un an, precum și procese între persoane cu domiciliul in străinătate, referitoare la acte sau fapte de stare civilă înregistrate în România, dacă cel puțin una dintre ele este cetățean român

Sub aspect teritorial, cererea de divorț este de competența judecătoriei în circumscripția căreia se află cea din urmă locuință comună a soților. Dacă soții nu au avut locuință comună sau dacă niciunul dintre soți nu mai locuiește în circumscripția judecătoriei în care se află cea din urmă locuință comună, judecătoria competenta este aceea în circumscripția căreia își are locuință pârâtul, iar când pârâtul nu are locuința în țară și instantele romane sunt competente international, este competenta judecatoria în circumscripția căreia își are locuința reclamantul. Dacă nici reclamantul și nici pârâtul nu au locuinta in tara, părțile pot conveni să introducă cererea de divorț la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorț este de competența Judecătoriei Sectorului 5 al municipiului București. (art. 915 Codul de procedură civilă).

 

Avocat divorț în România pentru cetățenii români din străinătate

Pentru aplicarea celei mai bune soluții în cazul dvs., în ceea ce privește procedura, implicațiile și efectele pe care le generează procedura divorțului în România, este indicat să solicitați sfaturile de specialitate ale unui avocat.

Divort pentru romanii din strainatate

Procedura de divorț și avantajele unui acord prealabil:

Un element de o vitală importanță pentru reducerea timpului de finalizare al procesului, dar și pentru reducerea eforturilor și costurilor, este ca cele două părți (soțul și soția) sa se înteleagă în sensul realizării unui divorț prin înțelegere/divorț prin acord, în condițiile legii.

În acest scop, avocatul este cel care vă poate ajuta să ajungeți, mai ușor, la un consens în ceea ce privește:

 • Împartirea bunurilor comune (atât active cât și pasive),
 • Numele de familie pe care îl va purta fiecare dupa divorț,
 • Exercitarea autorității părintești,
 • Stabilirea locuintei copiiilor dupa divorț,
 • Modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și copii minori,
 • Stabilirea contribuției la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională.

Un divorț in conditiile intelegerii între cei doi, poate dura între 1 și 3 luni în medie, de la depunerea dosarului la instanță și până la pronuntarea hotărârii.

Lipsa acordului și a cooperării în direcția realizării divorțului poate aduce un timp mediu de finalizare de 6-10 luni, putându-se prelungi și peste 1 an.

Avocat divorț online:

Reprezentarea juridică în procesul de divorț:

În ceea ce privește prezența personală a soților în procedura divorțului, potrivit legislației în vigoare, divorțul se poate pronunța de către instanța de judecată și fără ca prezența părților să mai fie necesară, acestea fiind reprezentate de avocat, care vă poate, de asemenea, informa cu privire la documentele care vă sunt necesare. Potrivit art. 920 din Codul de procedură civilă, “În fața instanțelor de fond, părțile se vor înfățisa în persoană, afară numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicție judecătorească, are reședința în străinătate sau se află într-o altă asemenea situație, care îl impiedică să se prezinte personal; în astfel de cazuri, cel în cauză se va putea înfățișa prin avocat, mandatar sau, după caz, prin tutore ori curator.”

Divort pentru romanii din strainatate
Divort pentru romanii din strainatate

Costuri divort și avantaje financiare:

Costurile in cazul unei actiuni de divort sunt reprezentate de taxa de timbru, onorariu avocat, iar in cazul in care unul din soti este strain se mai adauga costurile cu traducerea actelor in limba romana.

Trebuie menționat că, pentru cetățeanul român, aflat în fața unei decizii cu privire la țara unde să demareze procedură, efectuarea divorțului în România aduce o serie de avantaje prin procedura mai simplificată față de alte tari (exemplu Italia, Marea Britanie, Canada, șamd) precum și prin costurile mai reduse. De asemenea, în cazul efectuării divorțului în străinătate, cetățeanul român va fi nevoit, în continuare să efectueze demersuri privind recunoasterea și transcrierea divorțului străin la Starea Civilă română.

Nu în ultimul rând, pentru aplicarea celei mai bune soluții in cazul dvs, în ceea ce privește procedura, implicațiile și efectele pe care le generează procedura divorțului in România, este indicat saă beneficiați de sfaturile de specialitate ale unui avocat.

Contact avocat divorț online

Ne puteți contacta folosind următoarele opțiuni:

Avocat LAURA NOVAC – tel. 0740.854.295, email: avlauranovac@gmail.com
Avocat IONESCU FLAVIU – tel. 0744.934.137, email: avocat_fionescu@yahoo.com
De asemenea, ne puteți contacta la sediul nostru din str. Mihail Kogălniceanu, nr. 3, ap. 1, Târgu-Mureș.
Așteptăm cu interes solicitările dumneavoastră și vă mulțumim pentru încrederea acordată!

Divort pentru romanii din strainatate
Menționați datele dvs de contact pentru a putea lua legătura cu dvs.

  Acceptă GDPR: