Negocierea colectivă și incheierea Contractului colectiv de muncă – Ce este contractul colectiv de muncă?
Articolul 229 (1) din Codul Muncii definește Contractul Colectiv de Muncă ca fiind ”convenţia încheiată în formă scrisă între angajator sau organizaţia patronală, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă.” O asemenea definiție este cuprinsă și în Legea nr. 367/2022 privind dialogul social.
Scopul încheierii Contractelor Colective de Muncă este deosebit de important, întrucât pe această cale se stabilesc, printre altele, condițiile de muncă și remunerații echitabile și sigure. De asemenea, se previn abuzurile și conflictele de muncă, obiectul final fiind cel al promovării păcii sociale.
Negocierea colectivă și incheierea Contractului colectiv de muncă – Ce este negocierea colectivă?
Conform articolului 1 pct. 2 lit. c din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, negocierea colectivă reprezintă ”toate formele de negociere care au loc între angajator/organizaţia patronală, pe de o parte, şi sindicat/organizaţia sindicală sau reprezentanţii aleşi ai angajaţilor/lucrătorilor, după caz, de cealaltă parte, care urmăresc reglementarea relaţiilor de muncă ori de serviciu dintre părţi, stabilirea condiţiilor de muncă, precum şi orice alte acorduri în probleme de interes comun”.
Negocierea și încheierea Contractului colectiv de muncă. Obligativitate sau facultate?
Din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social reiese că negocierea Contractului Colectiv de Muncă poate avea loc:
- la nivel de unitate;
- la nivel de grupuri de unităţi;
- la nivel de sectoare de negociere colectivă;
- la nivel naţional.
Așadar, legea prevede posibilitatea de a negocia câte un Contract Colectiv de Muncă la fiecare nivel precizat anterior, însă nu prevede și obligativitatea negocierii colective la fiecare nivel. Cel care obligă la negociere colectivă este articolul 97 (1) din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social care prevede că ”negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităţilor care au cel puţin 10 angajaţi/lucrători, precum şi la nivel de sector de negociere colectivă”. Așadar, negocierea colectivă este obligatorie:
- la nivel de sector – în toate cazurile;
- la nivel de unitate – doar dacă e îndeplinită condiția cu privire la numărul de angajați/lucrători.
Observăm o diferență importantă față de vechea reglementare a articolului menționat anterior care prevedea obligativitatea negocierii colective doar la nivel de unitate, atunci când aceasta avea cel puțin 21 de angajați.
Este foarte important să reținem că Legea nu impune nicio obligație în ceea ce privește încheierea Contractelor Colective de Muncă, nici măcar în situațiile în care negocierea colectivă este obligatorie. Prin urmare, încheierea Contractelor Colective de Muncă reprezintă, în toate cazurile, o facultate.
În ceea ce privește negocierea colectivă, legea prevede posibilitatea oricăruia dintre parteneri de a o iniția. De asemenea, se prevede că negocierile colective au o durată de maximum 45 de zile, însă există posibilitatea ca părțile să convină depășirea acestui termen. După aceste negocieri, părțile decid dacă doresc sau nu încheierea Contractului Colectiv de Muncă. În ipoteza în care se dorește încheierea, Legea nr. 367/2022 privind dialogul social prevede că acesta ”se încheie pe o perioadă determinată, care nu poate fi mai mică de 12 luni şi mai mare de 24 de luni, cu excepţia situaţiei în care contractul colectiv de muncă se încheie pe durata realizării unei lucrări determinate.” Legea prevede și posibilitatea ca aplicarea Contractului Colectiv de Muncă să fie prelungită o singură dată și pe o durată de cel mult 12 luni.
Pentru informații suplimentare cu privire la Contractele Colective de Muncă, modalitatea în care salariații/lucrătorii sunt reprezentați pe parcursul negocierilor colective, diversele sancțiuni ce se aplică în cazul nerespectării legislației în domeniu sau cu privire la orice alte aspecte de dreptul muncii, este recomandată consultarea unui avocat specializat.