Romanii din strainatate aflati in pragul unui divort, pot actiona in vederea desfacerii casatoriei atat in strainatate, cat si in Romania. Durata si costurile unui proces de divort variaza mult de la o tara la alta, Romania bucurandu-se, in continuare, de un regim si o procedura relativ rapida si necostisitoare.
Cetatenii romani si straini au posibilitatea, in anumite conditii, de a divorta in Romania, in baza Codului Civil si a Codului de Procedura Civila, atunci cand:
- Cand cel care initiaza divortul din strainatate este cetatean roman;
- Cand celalalt sot locuieste in Romania;
- Cand ambii soti sunt cetateni romani, indiferent daca locuiesc sau nu pe teritoriul Romaniei.
Potrivit art. 1081 din Codul de procedura civila, “Instantele romanesti sunt competente sa judece cererile de divort, daca la data introducerii cererii reclamantul domiciliaza pe teritoriul Romaniei de cel putin un an, precum si procese intre persoane cu domiciliul in strainatate, referitoare la acte sau fapte de stare civila inregistrate in Romania, daca cel putin una dintre ele este cetatean roman„
Sub aspect teritorial, cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cea din urma locuinta comuna a sotilor. Daca sotii nu au avut locuinta comuna sau daca niciunul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cea din urma locuinta comuna, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are locuinta paratul, iar cand paratul nu are locuinta in tara si instantele romane sunt competente international, este competenta judecatoria in circumscriptia careia isi are locuinta reclamantul. Daca nici reclamantul si nici paratul nu au locuinta in tara, partile pot conveni sa introduca cererea de divort la orice judecatorie din Romania. In lipsa unui asemenea acord, cererea de divort este de competenta Judecatoriei Sectorului 5 al municipiului Bucuresti. (art. 915 Codul de procedura civila).
Un element de o vitala importanta pentru reducerea timpului de finalizare al procesului, dar si pentru reducerea eforturilor si costurilor, este ca cele doua parti (sotul si sotia) sa se inteleaga in sensul realizarii unui divort prin intelegere/divort prin acord, in conditiile legii.
In acest scop, avocatul este cel care va poate ajuta sa ajungeti, mai usor, la un consens in ceea ce priveste:
- Impartirea bunurilor comune (atat active cat si pasive),
- Numele de familie pe care il va purta fiecare dupa divort,
- Exercitarea autoritatii parintesti,
- Stabilirea locuintei copiiilor dupa divort,
- Modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si copii minori,
- Stabilirea contributiei la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala.
Un divort in conditiile intelegerii intre cei doi, poate dura intre 1 si 3 luni in medie, de la depunerea dosarului la instanta si pana la pronuntarea hotararii.
Lipsa acordului si a cooperarii in directia realizarii divortului poate aduce un timp mediu de finalizare de 6-10 luni, putandu-se prelungi si peste 1 an.
In ceea ce priveste prezenta personala a sotilor in procedura divortului, potrivit legislatiei in vigoare, divortul se poate pronunta de catre instanta de judecata si fara ca prezenta partilor sa mai fie necesara, acestea fiind reprezentate de avocat, care va poate, de asemenea, informa cu privire la documentele care va sunt necesare. Potrivit art. 920 din Codul de procedura civila, “In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie judecatoreasca, are resedinta in strainatate sau se afla intr-o alta asemenea situatie, care il impiedica sa se prezinte personal; in astfel de cazuri, cel in cauza se va putea infatisa prin avocat, mandatar sau, dupa caz, prin tutore ori curator.”
Costurile in cazul unei actiuni de divort sunt reprezentate de taxa de timbru, onorariu avocat, iar in cazul in care unul din soti este strain se mai adauga costurile cu traducerea actelor in limba romana.
Trebuie mentionat ca, pentru cetateanul roman, aflat in fata unei decizii cu privire la tara unde sa demareze procedura, efectuarea divortului in Romania aduce o serie de avantaje prin procedura mai simplificata fata de alte tari (exemplu Italia, Marea Britanie, Canada, samd) precum si prin costurile mai reduse. De asemenea, in cazul efectuarii divortului in strainatate, cetateanul roman va fi nevoit, in continuare sa efectueze demersuri privind recunoasterea si transcrierea divortului strain la Starea Civila romana.
Nu in ultimul rand, pentru aplicarea celei mai bune solutii in cazul dvs, in ceea ce priveste procedura, implicatiile si efectele pe care le genereaza procedura divortului in Romania, este indicat sa beneficiati de sfaturile de specialitate ale unui consultant juridic.
Buna ziua mie imi spune Vitalie as dori sa aflu eu sunt din moldova cetatenia romina am primito cu sotia prin redobindire , spunetim va rog ea pote da la divort in rominia si daca da divortul pote fi transferat in moldova unde noi locuim. Multumim
Instanta competenta sa solutioneze divortul este fie instanta de la ultimul domiciliu comun, fie instanta in care isi are domiciliul paratul sau instanta in circumscriptia careia isi are domiciliul reclamantul, dupa caz. Daca va incadrarti intr-una dintre aceste situatii, iar instanta competenta este pe teritoriul Romaniei, este posibila desfacerea casatoriei in Romania si ulterior, realizarea procedurii de recunoasterii a hotararii in Rep. Moldova.
Daca suntem in uk amandoi cam cat dureaza divortul.in cel mai scurt timp sa fiu un om.liber
Nu dureaza foarte mult, probabil mai putin decat ar dura sa divortati in UK.
Casatoria a avut loc in Brasov, ultimul domiciliu in Satu Mare si divortul in Seattle WA, ambii avem dubla cetatenie, unde trebuie facute demerauri pentru aactualizarra atari civil win Romania? Va multumesc
Trebuie transcris divortul. Prima data este nevoie de o hotarare de exequator si apoi inregistrarea la primarie. Instanta competenta pentru exequator este tribunalul de la domiciliul petentului, iar transcrierea o faceti ori la Brasov ori la primaria de la locul nasterii, dupa caz.
Buna ziua sunt căsătorita de 7 ani pe teritoriul României,as dorii sa divorțez dar sunt stabilită pe teritoriul Franței Domnu este in continuare in Romania. Pot divorța fara sa fiu nevoita sa vin in Romania? Mulțumesc o zi minunata
Buna ziua. In cazul a doi soti cetateni straini (Italia si Belarus), care au resedinta pe teritoriul Romaniei de aproximativ 3 ani se poate face cerere de divort in Romania?
In ce tara a fost incheiata casatoria?
Ma numesc Mirela solovastru si locuiesc in australia de peste 25 de ani cu dubla cetatenie la fel si sotul meu amandoi avem residenta in Australia.
Sotul Sturzu-Mugurel Solovastru a aplicat pentru divort in Romania la Timisoara in Decembrie iar eu nu sunt deacord cu acest divort.
sotul la aplicatie a facut niste declarati false.
1. Sturzu a declarat ca el este cu domiciliul in Timisoara si nu este corect. El mereu a trait in Australia de cand iam facut viza permanenta a locuit si locuieste in Australia. Este cu domiciliul in Australia. (Acestea trebuiesc verificate si dovedite prin numarut de pasaport).
2. Sturzu a declarat ca este separat de mine din anul 2016 si aceasta declaratie este falsa, este uncorect. Aceasta separare a luat loc doar din 18 Septembrie 2019. ( Si se pot dovedii).
3. Iar Sturzu a aplicat pentru separare pentruca are o amanta cu numele Adelina Jebelean si doreste sa fie cu ea nu din motivul ca este foarte bolnav.
Parinti lui a contrubuit la aceasta separare in Septembrie.
Numele lor sunt Vasile Solovastru si Elvira Solovastru.
Am inteles ca vor actiona si voi incerca sa finalizeze acest divort.
Eu nu doresc acest divort si cea ce mia zis el ininte in luna August nu doreste sa se desparta si multumeste domnului ca suntem impreuna. si aceste conversati sunt inregistrate si se pot dovedi.
daca as putea restora familia relatia as lua aceasta ocazie si as incerca cu orice pret sa o destorez la loc.
Toata vina aceasta este a socrilor.
Buna ziua. Toate aceste aparari trebuie sa le precizati in cadrul procesului de divort de la Timisoara, cand va formulati apararea.
Buna ziua! Eu si sotia suntem cetateni romani si locuim in Anglia. In cazul unui divort se poate face partajul daca bunurile (casa,etc.) sunt in strainatate ?
Instantele romane pot fi competente pentru desfacerea casatoriei, in anumite conditii, dar partajul se face separat, in fiecare tara in care sunt evidentiate bunurile. Pentru bunurile din RO-partaj in RO; pentru bunurile din UK-partaj in UK.
Buna ziua,
Eu si sotia santem ambii, cetaneni romani si canadieni cu rezidenta/domiciliu in Canada de peste 20 de ani. Santem casatoriti in Romania in 1997, in Bucuresti. Impreuna avem o casa pe care o vom vinde in aceasta vara si banii ii vom imparti pe jumatate asa cum este normal. In urma acestei tranzactii, vom avea fiecare o suma consistenta de bani. Deasemenea nu am nici o problema in a imparti bani de rezerva pe care ii avem, in mod egal.
Avem un copil care va merge la facultate si implineste 18 ani in aceast vara.
Sotia a lucrat pe un job bine platit timp de 17 ani de zile, inclusiv in timp ce era gravida cat si dupa perioada libera de 1 an de zile, pana la inceputul anului 2017. Acum 3 ani de zile a refuzat sa mai lucreze si de atunci eu sant singurul care lucreaza. Am consultat un avocat in Canada si am fost surprins sa aflu cumulul pensiei de intretinere (spousal suport) tocmai datorita faptului ca ea nu mai are venit. Se invarte in medie la 2000$ pe luna datorita salariului pe care il am.
Eu nu am nici o problema in a imparti jumatate toate bunurile pe care le avem, insa m-i se pare o nedreptate aceasta pensie de intretinere a sotiei avand in vedere ca ea a refuzat si refuza sa lucreze in timp ce un salariu mediu se ridica la aceasta suma de bani lunar.
Inteleg ca as putea divorta in Romania desi noi nu locuim acolo. As vrea sa intreb, in acest caz, odata divortul finalizat:
1. Credeti ca in cadrul legislatiei romanesti, aceasta pensie de intretinere s-ar aplica in cazul de fata?
2. As putea intampina probleme in Canada de recunoastere a divortului?
3. Ar putea intenta sotia actiune de separare si divort in Canada dupa ce afla ca am inceput actiunea in Romania? Sper ca autoritatile canadiene sa nu aibe intentia/posibilitatea de a judeca in „paralel”.
4. Ar putea sotia sa ma dea in judecata in Canada be baza faptului ca divortul din Romania si conditiile aferente nu o avantajaza in incercarea de a primi pensie de intretinere? Cu alte cuvinte, in cazul in care nu exista bunuri imobiliare sau copii minori, odata ca o Judecatorie din Romania pronunta o sentinta, poate o judecatorie din Canada sa incerece sa rejudece decizia unei judecatorii din Romania?
5. Am observat ca santeti din Targu-Mures si in cazul meu datorita faptului ca nu avem domiciliu in Romania observ ca ar fi de competenta Judecatoriei Sector 5, Bucuresti. Firma d-vstra m-ar putea reprezenta in aceasta speta?
Multumesc.
1. Credeti ca in cadrul legislatiei romanesti, aceasta pensie de intretinere s-ar aplica in cazul de fata? – conform legislației romane pensia de întreținere este datorata pana la 18 ani sau pana la 26 de ani, dacă copilul este în continuarea studiilor. După 18 ani, copilul este titularul acțiunii de stabilire a pensiei de întreținere, el este cel care trebuie sa facă acțiunea în instanta, și nu celalalt părinte, asa cum se întâmplă pana la 18 ani.
Pensia datorata este de pana la 1/4 din venitul net lunar realizat de părinte, pentru un copil.
În ceea ce privește pensia posibil datorata soției, exista 2 situații, pentru care va redau exact textele de lege. Soția poate opta pentru una dintre aceste variante, neputând fi solicitate ambele. Instanta nu va stabili din oficiu pensia, numai dacă soția dvs solicita expres:
1.Soţul divorţat are dreptul la întreţinere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacităţi de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei. El are drept la întreţinere şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria. Întreţinerea datorată potrivit dispoziţiilor de mai sus se stabileşte până la o pătrime din venitul net al celui obligat la plata ei, în raport cu mijloacele sale şi cu starea de nevoie a creditorului. Această întreţinere, împreună cu întreţinerea datorată copiilor, nu va putea depăşi jumătate din venitul net al celui obligat la plată. Când divorţul este pronunţat din culpa exclusivă a unuia dintre soţi, acesta nu beneficiază de prevederile alin. (2) şi (3) decât timp de un an de la desfacerea căsătoriei. În afara altor cazuri prevăzute de lege, obligaţia de întreţinere încetează prin recăsătorirea celui îndreptăţit.
2. În cazul în care divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului pârât, soţul reclamant poate beneficia de o prestaţie care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care o solicită. Prestaţia compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puţin 20 de ani.
Prestaţia compensatorie nu se poate solicita decât odată cu desfacerea căsătoriei. La stabilirea prestaţiei compensatorii se ţine seama atât de resursele soţului care o solicită, cât şi de mijloacele celuilalt soţ din momentul divorţului, de efectele pe care le are sau le va avea lichidarea regimului matrimonial, precum şi de orice alte împrejurări previzibile de natură să le modifice, cum ar fi vârsta şi starea de sănătate a soţilor, contribuţia la creşterea copiilor minori pe care a avut-o şi urmează să o aibă fiecare soţ, pregătirea profesională, posibilitatea de a desfăşura o activitate producătoare de venituri şi altele asemenea.
2. As putea intampina probleme in Canada de recunoastere a divortului? – aceasta întrebare trebuie adresata unui avocat din Canada care cunoaște legislația canadiana privind recunoașterea hotărârilor străine. Exista tratate bilaterale între tari, deci, în principiu nu ar trebui sa fie o problema.
3. Ar putea intenta sotia actiune de separare si divort in Canada dupa ce afla ca am inceput actiunea in Romania? Sper ca autoritatile canadiene sa nu aibe intentia/posibilitatea de a judeca in „paralel”. – nu se judeca in paralel, dar, fiindcă minorul este în Canada, au prioritate instanțele canadiene. Divorțul în România se poate realiza numai daca soția dvs este expres de acord cu competenta instantelor romane, altfel exista posibilitatea sa ne respingă cererea ca nefiind de competenta instantelor romane. Înainte de depunerea acțiunii trebuie sa verificam bine mai multe aspecte cu privire la competenta. Copilul este considerat minor pana la 18 ani împliniți.
4. Ar putea sotia sa ma dea in judecata in Canada be baza faptului ca divortul din Romania si conditiile aferente nu o avantajaza in incercarea de a primi pensie de intretinere? Cu alte cuvinte, in cazul in care nu exista bunuri imobiliare sau copii minori, odata ca o Judecatorie din Romania pronunta o sentinta, poate o judecatorie din Canada sa incerece sa rejudece decizia unei judecatorii din România? – aceasta este tot o întrebare pentru un avocat canadian
5. Am observat ca santeti din Targu-Mures si in cazul meu datorita faptului ca nu avem domiciliu in Romania observ ca ar fi de competenta Judecatoriei Sector 5, Bucuresti. Firma d-vstra m-ar putea reprezenta in aceasta speță? – cu privire la competenta trebuie discutate detalii. De exemplu, în anumite condiții, dacă și soția este de acord, competenta poate fi stabilita în Târgu-Mureș. Contează dacă mai aveți carte de identitate emisa de statul roman și, în caz afirmativ, care este domiciliul din buletin al dvs și al soției. Contează, de asemenea, dacă ați avut vreodată domiciliul comun în România și unde.
Va putem reprezenta și la București, dar costurile ar fi mult mai mari decât dacă ați găsi un avocat chiar din București, pentru ca la onorariul se adaugă costurile pentru transport.
Va multumesc pentru raspuns, am sa citesc in detailu si va voi contacta.
Buna ziua! Pentru un cuplu casatorit in Ro, cu un copil nascut in Ro, mutati in Anglia. Ea a dorit sa plece semnandu i tatalui un document ( in Anglia) cum ca renunta la drepturile copilului si a revenit in Ro. Acum pentru divort : tatal este cu copilul in Anglia si este imobilizat acolo pentru ca a expirat durata termenului pt acel document semnat de ea, dar ii este frica sa se intoarca in Ro pentru a nu ii lua ea copilul ( este o persoana instabila emotional, fara venituri sau domiciliu stabil). Copilul are domiciliu stabil in Anglia, merge acolo la scoala . Pentru divort in Ro, este posibil ca el sa fie reprezentat de un avocat si acesta sa faca demersurile pentru divort si obtinerea exclusiva a custodiei copilului? Tatal este de acord ca mama sa vada copilul, dar sa nu sa il ia perioade lungi de timp, temandu se de instabilitatea ei. Va multumesc anticipat!
Buna ziua. Pentru consultanta juridica referitor la situatia mentionata de dvs, va rugam sa ne contactati telefonic.
Bună ziua. Am fost căsătorită în România și am divorțat în Spania. Divorțul este recunoscut deja în România și am revenit la numele de dinaintea căsătoriei. Partajul a fost pronunțat în Madrid la cererea mea în septembrie 2020. Exista un teren în România, Tg Mureș, care în sentința pronunțată în Madrid a fost împărțit jumate pt mine și jumătate pt fostul meu soț. Am depus actele pt recunoașterea partajului la tribunalul din Tg Mureș în octombrie 2020. Va fi recunoscut fără nici o problema de instanța din Tg Mureș sau aș avea nevoie de un avocat? Va mulțumesc frumos.
Asistenta juridica nu este obligatorie, numai dvs puteti decide daca aveti sau nu nevoie de avocat.
Buna ziua,
M-am căsătorit cu actualul soț in India, căsătoria fiind recunoscuta și în România (certificatul de casatorie indian a fost transcris la ambasada României din New Delhi).
Doresc să știu dacă in eventualitatea unui divorț pot sa aplic pentru divorț în România fără a mă mai deplasa în India.
Mulțumesc.
Teoretic da, dar trebuie vazute unele elemente suplimentare ca de ex.daca sunt copii minori si unde locuiesc in prezent, unde a fost domiciliul comun al sotilor, etc. Cel mai probabil este nevoie sa discutati cazul dvs cu un avocat in cadrul unei consultatii juridice.
divort dupa deptul german, apoi dupa dreptul romin
Locuiesc in Germania de 31 de ani. Am cetatenie dubla. In 2009 m-am casatorit cu un german, dupa dreptul german. Apoi am inregistrat casatoria in rominia, dupa dreptul romin.
Daca divortez in Germania, nu primesc la divort nimic din averea sotului (el a mostenit in 2012 o casa si multi bani+asigurari de la parinti). El ramine dupa divort bogat iar eu saraca (nu am niciun fel de avere)!
Ca sa fie divortul complet va trebui inregistrat si in Rominia, banuiesc dupa dreptul rominesc.
Am vreo sansa sa primesc mai multi bani din partea sotului dupa dreptul de divort rominesc?
Multumesc!
Buna ziua. Am divorțul obținut în Republica Moldova. Acum nu știu care ar fi pașii de a fi recunoscut și în Romania. Unde să mă adresez ca să obțin această mențiune de divorț pe teritoriul Romaniei?
Exista o procedura, numita procedura de exequator, care este de competenta tribunalului, pentru recunoasterea divortului din Rep.Moldova.
Buna ziua.Va rog sa imi lasagi o adresa de email sa va pot scrie in detaliu situation mea so sa va pun cateva intrebari.
avlauranovac@gmail.com sau avocat_fionescu@yahoo.com
Buna ziua. Sunt căsătorită sunt româncă și el indian . Suntem căsătoriți de 5 ani in grecia. Dacă aș vrea să divortez in romania se poate? Specific că el acum este in franța și eu în spania dar aș vrea să divortez in romania. Nu mai ținem legătura de una an. Tot ce am este copie după certificatul de căsătorie. Un răspuns vă rog din suflet ?
Pentru a putea divorta in Romania, primul pas este transcrierea casatoriei in Romania, conform procedurii. Ulterior, se poate realiza desfacerea acesteia.
Vă mulțumesc pentru răspuns. Cu dumneavoastră cum pot lua legătura? In ce județ vă pot contac7
Avem sediul in Targu-Mures, gasiti datele pe pagina de contact a site-ului.
Buna ziua.
Am urmatoarea situatie. Ambii soti cu dubla cetatenie,romana irlandeza,locuiesc de 18 ani in Irlanda. Sotul vrea sa divorteze in Romania,sotia NU este de acord( ea vrea in Irlanda) . Fara bunuri in comun. Au un copil minor. Daca sotul deschide proces la sect 5 Bucuresti are castig de cauza sau risca sa fie mutat cazul in Irlanda ?
Astept un raspuns si va multumesc.
Bună ziua! Mă numesc Lilian sunt cetățean Brazilia și soțul este român. Suntem căsătoriți de 9 ani și dorim sa ne divorțăm… căsătoriei a avut loc în Romania acum suntem în Danemarca. Cât timp durează un divorț dacă depun în Romania? Suntem de comun acord în privința la copil și la bunurile.
Buna ziua. Dureaza probabil cateva luni. Ne puteti contacta pentru detalii cu privire la cazul dvs concret. Gasiti datele de telefon si mail pe pagina de contact.
Locuim amadoi in Danemarca, aici sunten pe cale sa obtininem divortul. Exista un timp limita legal sa oficializam divortul si in Romania?
Nu exista un termen foarte strict si, mai ales, nu neaparat se aplica o sanctiune.
Multumesc pentru raspuns. Sa inteleg ca in Romania suntem casatoriti? In caz de decesul unuia dintre noi, celalalt are drept de succesiune?
Va multumesc pentru raspins, inteleg ca in Romania daca nu facem demersurilegale sa consemnam divortul, ramanem casatoriti? Daca unul din noi decedeaza se ploca legile romanesti cu privire la succesiune?
Bună ziua locuiesc în Germania cu soțul meu suntem căsătoriți de aproape 3 ani și împreună de 10 ani din care a rezultat 1 fetita. După scurt timp după căsătorie aSotul a început sa bea foarte mult sa devina violent și agresiv verbal și fizic toate astea de fata cu fetita noastră în vârstă de 1 an. Doresc sa depun actele de divorț deoarece numai pot trai asa doar ca eu momentan sunt în concediu prenatal mai am încă un an de stat acasă cu fetita specific ca nu am pe nimeni sa ma ajute cu fetita pentru a putea sa merg sa muncesc câștig undeva la aproximativ 400euro în Germania în concediu prenatal iar actualul soț câștiga aproximativ 1800. Dacă as depune actele de divorț ce șanse am sa păstrez eu fetita.
Buna ziua. Divortul se poate pronunta, ca regula generala, in Romania sau in Germania, dar cu privire la locuinta minorului instanta comnpetenta este instanta germana. Cred ca este nevoie sa luati legatura cu un avocat pentru discutii si detalii mai aprofundate.
Bunä ziua avem dublä cetätenie träim än germania am fost cäsätoriti 26 de ani Cäsätoria a fost fäcutä än Romänia stäm despärtiti de 18 luni ,Sotia ma änselat cu un alt bärbat plecänd 1 Säptämänä cu dänsul am fost la Politie aici si am reclamat päräsirea domiciliului ,dänsa a depus Divortul la Bucuresti sec 5 ajutatä de noul ei concubin cu care stä si acuma de 18 luni avem doi copii majori care sänt la locul lor nu avem avere de änpärtit si eu sänt de acord cu Divortul de prima datä sänt 13 luni de cänd dänsa a depus divortul acuma pe 19,01,2023 trebuia finalizat dar se tot amänä a mai fost amänat de 3 ori de data asta sa mai amänat din nou pänä än martie nu änteleg de ce ?nu avem copii minori ;nu avem ce änpärtii , sänt de acord si sänt de acord cu Divortul vä rog spunetimi ce se äntämplä cu instanta cä nu ne Divorzeazä si tot se amänä procesele ???vä multumesc
Buna ziua. M am casatorit in Anglia , partenerul fiind albanez. As pute asa divortez in Romania la notariat? Precizez ca nu am fost in Romania cu el pana acum. Deci ,nu am inregistrat casatoria in Ro.
Buna ziua, prima data trebuie sa inregistrati casatoria in romania si apoi puteti divorta.
Buna ziua, eu si sotul suntem din R.Moldova ambii cu cetatenie Romana si cu domiciliul in Berlin. Ar fi posibil sa divortam in Romania fara sa venim in tara(locuim in Germania)?
Si cum este procedura cand unul din parteneri(sotul) nu e deacord cu divortul?
Multumim mult!
O zi frumoasa!
Buna ziua, eu si sotia (momentan) si copilul minor locuim in Anglia, as vrea sa vin in Romania sa initiez divortul si as vrea sa stiu daca se poate fara ca ea sa vina in Ro cu copilul? Mentionez ca suntem cetateni romani amundoi si copilul, avem settle status. Multumesc frumos
Buna ziua. Locuiesc in Germania si am doi copiii …tocmai am primit prin ordonanța prezidențială aici in Germania custodia copiilor. Am inteles ca nu le pot face acte copiilor ( având aceasta ordonanța ) decat dupa ce o recunosc in România . Desi e data la urgentă …cat ar dura recunoașterea ei in România? Si unde ar trebui făcută recunoașterea acestei ordonanțe si daca trebuie introdusă acțiunea printr un avocat?
Va mulțumesc anticipat !
Termenul legal pentru solutionarea cererii este de 45 de zile de la depunerea actelor. Puteti depune actele si personal, dar pentru intocmirea dosarului este de dorit sa beneficiati de ajutorul de specialitate al unui avocat.