SRL sau PFA? Ce să alegem în 2024?
Conform angajamentului nostru din articolul anterior – Rolul avocatului de business – revenim asupra activităților desfășurate de către avocații de business, printr-o analiză detaliată a fiecărei activități în parte. Astfel, în prezentul articol, ne propunem să realizăm o comparație între Societatea cu răspundere limitată și Persoana fizică autorizată, urmând ca, pe această cale, să identificăm care sunt avantajele și dezavantajele celor două forme de exercitare a persoanei juridice și care dintre acestea se potrivește cel mai bine afacerii dumneavoastră.
Societatea cu răspundere limitată este o formă de organizare a unei întreprinderi, cu personalitate juridică, care, după cum rezultă și din denumire, aduce în rândul antreprenorilor o protecție legală în ceea ce privește răspunderea acestora. Astfel, în Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale, lege care este aplicabilă societăților cu răspundere limitată, se prevede că asociații vor răspunde numai în limita capitalului social subscris, fără a fi ținuți responsabili în mod personal pentru datoriile și obligațiile societății.
Persoana fizică autorizată, astfel cum este denumită de OUG nr. 44/2008 cu modificările și completările ulterioare, este o întreprindere economică, fără personalitate juridică, organizată de o persoană fizică ce folosește, în principal, forța sa de muncă. Important de observat este că, spre deosebire de societatea cu răspundere limitată, persoana fizică autorizată nu se bucură de personalitate juridică, ceea ce atrage diferențe în privința răspunderii. Se prevede că titularul persoanei fizice autorizate răspunde pentru obligațiile asumate în exploatarea întreprinderii economice cu bunurile din patrimoniul de afectațiune, iar în cazul în care acesta este neîndestulător pentru satisfacerea creanțelor, vor putea fi urmărite și celelalte bunuri ale debitorului. Practic, în cazul persoanelor fizice autorizate răspunderea este mai ridicată, persoana fizică autorizată fiind confundată cu persoana fizică titulară a persoanei fizice autorizate.
SRL SAU PFA? CE ESTE MAI AVANTAJOS?
Societățile cu Răspundere Limitată și Persoanele Fizice Autorizate, ca forme juridice de organizare, se deosebesc, în primul rând, prin modalitatea legală de înființare, costuri, obligații fiscale, contabilitate și declarațiile fiscale pe care trebuie să le depună la autoritățile fiscale.
Pentru persoanele care își doresc o afacere de amploare, cu mulți angajați și care doresc să dezvolte și să atragă investiții mari, SRL-ul este forma indicată, având în vedere că la PFA-uri sau la II-uri (Întreprinderi Individuale) numărul de angajați este limitat la maximum 3, respectiv 8 angajați, cu contracte individuale de muncă, acești angajați fiind alții decât titularul PFA-ului sau II-ului.
Pentru micii întreprinzători care au o anumită calificare sau meserie, forma juridică de organizare trebuie luată în funcție de costuri, dar trebuie avute în vedere și criterii de diferențiere între PFA și SRL, întrucât fiecare dintre acestea presupun atât avantaje, cât și dezavantaje. De aceea, important e scopul pentru care dorești să dezvolți o afacere.
COSTURI ÎNFIINȚARE SRL ȘI PFA
Indiferent dacă alegeți să înființați o Societate cu Răspundere Limitată sau o Persoană Fizică Autorizată, procesul de început este esențial pentru succesul viitoarei afaceri. Înființarea unui SRL implică proceduri mai complexe, întrucât este necesară redactarea unui act constitutiv, stabilirea capitalului social și înregistrarea la Registrul Comerțului. În schimb, procesul de înființare al unui PFA este mai simplu și mai rapid, întrucât persoana fizică trebuie doar să obțină autorizația de funcționare, să ateste calificarea pentru meseria respectivă și să se înregistrare la Registrul Comerțului.
Costuri înființare SRL
- Capitalul social: Prin Legea nr. 223/2020 pentru simplificarea şi debirocratizarea transferului de părţi sociale şi a vărsării capitalului social a fost înlăturată cerința capitalului social minim de 200 lei necesar constituirii unui SRL. Astfel, valoarea capitalului social este stabilit de către asociat/asociați prin actul constitutiv.
- Registrul Comerțului: Se percepe o taxă de publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, a extrasului încheierii registratorului privind înmatricularea persoanei juridice, în cuantum de 128 lei/ pagină de manuscris.
Costuri înființare PFA
- Nu este necesară existența unui capital social;
- Înființarea și înregistrarea unui PFA nu implică costuri la Registrul Comerțului.
OBLIGAȚII FISCALE SRL ȘI PFA
Din punct de vedere fiscal, singurul regim comun celor două entități juridice este taxa pe valoare adăugată (TVA) în situația depășirii plafonului de scutire de TVA de 65.000 euro, respectiv de 300 000 lei. Astfel, există obligația acestora de a se înregistra în scopuri de TVA și de a plăti TVA.
Obligații fiscale SRL
Există două regimuri fiscale care se pot aplica unui SRL:
- Regimul microîntreprinderilor. Acest regim este incident în cazul Societăților cu Răspundere Limitată care au cel puțin un angajat, cu contract individual de muncă cu normă întreagă sau persoane angajate, cu contracte individuale de muncă cu timp parțial, dacă fracțiunile de normă prevăzute în acestea, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi. Condiția este îndeplinită și în cazul încheierii unui contract de administrare sau mandat, potrivit legii, în cazul în care remunerația acestora este cel puțin la nivelul salariului de baza minim brut pe țară, garantat în plată. Pe lângă această condiție, mai există o serie de condiții care trebuie să fie îndeplinite, cumulativ, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
- a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 500 000 euro, calculat la cursul de referinţă comunicat de Banca Națională în ultima zi din anul precedent. Noutatea anului 2024 este că plafonul de 500 000 euro se verifică, luând în calcul veniturile realizate de persoana juridică română, cumulate cu veniturile întreprinderilor legate cu aceasta, astfel cum sunt definite potrivit prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii. Potrivit acestei legi, definiția întreprinderilor legate nu se limitează doar la legăturile de rudenie, ci include orice acord sau acțiune comună între întreprinderi cu același obiect de activitate sau care activează pe piețe similare;
- nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată la Registrul Comerțului sau la instanțele judecătorești, potrivit legii;
- a realizat venituri, altele decât cele din consultanță și/sau management, cu excepția veniturilor din consultanță fiscală (CAEN 6920), în proportie de peste 80% din veniturile totale;
- are asociați/acționari care dețin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot și este singura persoana juridică stabilită de către asociați/acționari să aplice prevederile impozitului pe veniturile microintreprinderilor;
- capitalul social al persoanei juridice este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;
- a depus în termen situațiile financiare anuale, potrivit prevederilor legale.
Impozitul datorat se calculează în funcție de cifra de afaceri după cum urmează:
- microîntreprinderile care au o cifră de afaceri de până la 60 000 euro, excluzând anumite coduri CAEN, datorează un impozit de 1%;
- microîntreprinderile care au cifra de afaceri cuprinsă între 60 000 euro și 500 000 euro și cele care desfășoară activitățile CAEN excluse de la punctul precedent datorează un impozit de 3%. Începând cu anul 2024, societățile cu personalitate juridică care nu sunt entități transparente fiscal, constituite de către avocați potrivit legii (CAEN 6910 – activități juridice) pot trece de la sistemul impozitului pe venit la sistemul microîntreprinderilor, cu un impozit de 3%, dacă îndeplinesc condițiile menționate mai sus.
- Regimul impozitului pe profit. Acesta este incident în cazul Societăților cu Răspundere Limitată care depășesc plafonul de microîntreprinderi de 500 000 euro și datorează un impozit pe profit de 16% din profit.
Obligații fiscale PFA
O Persoană Fizică Autorizată are următoarele obligații fiscale:
- Plata impozitului pe venit calculat prin aplicarea procentului de 10% asupra venitului net rezultat din diferența dintre veniturile realizate și cheltuielile deductibile înregistrate;
- Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) calculată prin aplicarea procentului de 10% asupra venitului net plafonat la maximum 60 de salarii minime;
- Plata contribuției de asigurări sociale (CAS) calculată prin aplicarea procentului de 25% asupra bazei impozabile de 12 salarii minime sau de 24 de salarii minime, în funcție de venitul net realizat.
Precizăm că, în perioada 2018-2022 contribuția de asigurări sociale de sănătate era stabilită în sumă forfetară, calculată la 12 salarii minime, în anul 2023 baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate era de 6/12/24 salarii minime, în funcție de venitul net realizat, iar începând cu anul 2024, baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sanatate este calculată la cel puțin 6 salarii minime, chiar dacă venitul net realizat se situează sub acest nivel, cu excepția situației în care titularul persoanei fizice autorizate a fost salariat în anul anterior.
Este important de știut că pentru anumite activități reglementate prin coduri CAEN, există regimul normei de venit care constă în achitarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale la nivelul normei de venit stabilită la locul de desfășurare a activității, respectiv o sumă fixă pe care persoana fizică trebuie să o plătească indiferent de veniturile realizate. Precizăm că în cadrul acestui regim, Persoanele Fizice Autorizate nu au obligații privind evidența contabilă.
Persoanele Fizice Autorizate pentru care nu a fost stabilită norma de venit au obligația aplicării sistemului real și achitării obligațiilor fiscale la veniturile realizate.
De reținut este că la PFA-uri puteți ridica banii din cont fără documente justificative, banii fiind ai persoanei fizice după ce aceasta își plătește impozitele și taxele, în timp ce la un SRL banii se transferă în contul asociatului sub formă de dividende, după ce se plătește un impozit de 8%, iar orice cheltuială la SRL trebuie justificată cu documente.
CONTABILITATE ȘI DECLARAȚII SRL ȘI PFA
În cazul Persoanelor Fizice Autorizate, contabilitatea este și în partidă simplă, nefiind necesară apelarea la serviciile unui contabil decât în situația în care există angajați. În ceea ce privește numărul declarațiilor depuse la organul fiscal, afirmăm că acesta este redus.
În cazul Societăților cu Răspundere Limitată, contabilitatea este mai complexă, fiind necesare serviciile unui contabil autorizat. În privința declarațiilor care trebuie să fie depuse la organul fiscal, menționăm că acestea sunt mai numeroase.
CODURI CAEN
Codul CAEN (Clasificarea Activităților din Economia Națională) reprezintă un sistem de codificare al activităților economice utilizat pentru clasificarea și identificarea diverselor domenii de activitate ale întreprinderilor și organizațiilor dintr-o țară. În cadrul sistemului exista coduri CAEN principale, dar și secundare. Cele principale reprezintă domeniul principal de activitate al unei întreprinderi, reflectând activitatea economică de bază desfășurată de aceasta, în timp ce codurile CAEN secundare reprezinta activități secundare sau complementare desfășurate de o întreprindere, în afara domeniului principal de activitate.
Câte coduri CAEN poate avea un SRL?
Un SRL poate să aibă un singur cod CAEN principal și un număr nelimitat de coduri CAEN secundare. De precizat este că în privința unora dintre acestea, e posibil să fie necesară obținerea unor autorizații.
Cate coduri CAEN poate avea un PFA?
O Persoană Fizică Autorizată poate avea în obiectul de activitate un singur cod CAEN principal și patru coduri CAEN secundare, astfel că, așa cum spune și OUG nr. 44/2008, entitatea poate avea cel mult 5 clase de activități prevăzute de codul CAEN. Menționăm că, în calitate de titular al unei Persoane Fizice Autorizate trebuie să se facă dovada studiilor și a experienței profesionale pentru fiecare cod CAEN autorizat.
SALARIAȚI ÎN SRL ȘI PFA
Câți salariați poate avea un SRL?
Nu există o condiție în ceea ce privește numărul de salariați astfel că, un SRL poate angaja oricât de mulți salariați sunt necesari pentru desfășurarea activității economice. De reținut este că, în cazul unui SRL cu asociat unic, există posibilitatea ca acesta să aibă calitatea de salariat al societății respective.
Câți salariați poate avea un PFA?
Persoana Fizică Autorizată este deținută de o singură persoană, denumită titular, care, conform articolului 17(1) din OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, poate angaja cu contract individual de muncă maximum 3 persoane: PFA poate desfăşura activităţile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncă, încheiat şi înregistrat în condiţiile legii.
Important de precizat este că legea permite desfășurarea activității alături de soție/soț, prin cooptarea acesteia/acestuia în cadrul PFA-ului. Conform articolului 2 lit. i1) din baza legală mai sus precizată, prin soția/soțul titularului persoanei fizice autorizate se înțelege: soţia/soţul persoanei fizice autorizate care, fără a fi înregistrată/înregistrat în registrul comerţului şi autorizată/autorizat să funcţioneze ea însăşi/el însuşi ca titular persoană fizică autorizată sau fără a fi salariată/salariat, participă în mod obişnuit la activitatea persoanei fizice autorizate, îndeplinind fie aceleaşi sarcini, fie sarcini complementare, în condiţiile legii.
Spre deosebire de SRL, unde am menționat că asociatul unic poate să aibă calitatea de salariat cu contract individual de muncă în cadrul acestuia, la PFA, persoana fizică titulară nu poate fi angajată la propriul PFA.
Indiferent de activitatea pe care doriți să o prestați, este important să consultați un profesionist pentru a vă alege forma de exercitare, astfel încât să se potrivească nevoilor și așteptărilor dumneavoastră. De asemenea, vă aducem la cunoștință faptul că informațiile prezentate în acest articol sunt valabile la momentul publicării acestuia și pot suferi modificări în timp.