In contextul actualei situatii de criza mondiala generata de declansarea epidemiei cu Coronavirus (COVID-19) la nivel international, autoritatile romane au luat o serie de masuri pentru a stopa epidemia si pentru prevenirea raspandirii infectiei.
Spre exemplu, cetatenii romani care sosesc in tara prin punctele de frontiera terestre venind dinspre, sau dupa ce au calatorit inainte in Italia, China, Iran si Coreea de Sud intra in carantina institutionalizata pe raza judetului de granita sau in izolare la domiciliu, in functie din zona din care vin.
Totodata, autoritațile au dispus interzicerea tuturor evenimentele publice cu o prezența mai mare de 100 de persoane, sistarea exporturilor de medicamente sau decalarea programului de munca pentru persoanele care se deplaseaza cu mijloace de transport in comun.
Ceea ce este important de cunoscut este faptul ca persoanele care desconsidera si nu respecta masurile dispuse de autoritatile competente in domeniu, in special masurile de carantina si izolare la domiciliu, pot savarsi infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor, fapta fiind prevazuta si pedepsita de art. 352 Cod penal, potrivit caruia:
“Art. 352 – Zadarnicirea combaterii bolilor
(1) Nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Daca fapta prevazuta in alin. (1) este savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la o luna la 6 luni sau amenda.”
Obiectul juridic al acestei infractiuni il constituie relaţiile sociale ce se formeaza si se dezvolta in legatura cu sanatatea publica
Subiect activ al infracţiunii poate fi orice persoana fizica care indeplineste condiţiile generale de raspundere penala. Subiect activ poate fi chiar si personalul medical, daca nu a luat masurile legale stabilite pentru prevenirea si combaterea bolilor molipsitoare. Poate fi de asemenea subiect activ si persoana care sufera de o infectie cu Coronavirus si refuza sa se trateze, raspandind boala de care sufera, in special persoane care s-au aflat in mod permanent sau in trecere in zonele de risc – Italia, China, Coreea de Sud, Iran
Subiect pasiv principal al infracţiunii este statul, in calitatea sa de garant al sanataţii publice. Subiect pasiv secundar este persoana sau persoanele care s-au imbolnavit prin nerespectarea masurilor impuse de autoritaţi pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli – spre exemplu, membrii de familie ai persoanelor infectate, colegi de munca, etc.
Elementul material al laturii obiective consta dintr-o acţiune sau inacţiune care fac ca masurile stabilite pentru prevenirea si combaterea bolii sa nu fie respectate si care duc la raspandirea bolii infecto-contagioase – spre exemplu, nerespectarea masurilor de carantina si izolare la domiciliu, omisiunea neprezentarii la doctor in cazul in care persoana prezinta simptomele infectarii cu Coronavirus, nedeclararea faptului ca persoana s-a aflat in zonele rosii de contaminare, etc.
Urmarea imediata consta in raspandirea virusului prin nerespectarea masurilor stabilite de catre stat pentru prevenirea sau combaterea uneia sau a mai multor boli de acest fel.
Desi legiuitorul, in denumirea infracţiunii, a folosit expresia zadarnicirea combaterii bolilor, consideram ca fapta este savarsita chiar daca prin nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase s-a raspandit numai o singura boala. Rezulta ca exista fapta penala numai daca nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, a dus la raspandirea unei asemenea boli sau a mai multor boli. Simpla nerespectare a masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea unor asemenea boli, daca nu s-a produs si raspandirea uneia sau a mai multor boli de acest fel, nu este considerata infracţiune, dar poate atrage o alta sancţiune contravenţionala sau administrativa.
Spre exemplu, contravenţiile prevazute in H. G. nr. 857 din 24 august 2011, publicata in M. Of. nr. 621 din 1 septembrie 2011; neefectuarea de catre unitatea sanitara care asigura izolarea bolnavilor a decontaminarii vehiculelor cu care au fost transportaţi bolnavi contagiosi constituie contravenţie conform Hotararii de Guvern menţionate mai sus, art. 34, lit. b). Daca fapta a avut ca urmare raspandirea bolii infecto-contagioase, vor fi intrunite elementele constitutive ale infracţiunii prevazute la art. 352 C. pen.
Legatura de cauzalitate rezulta din faptul ca nu au fost respectate masurile impuse de autoritaţile statului referitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dar numai daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli. Se impune, deci, ca organul judiciar sa identifice si sa administreze probe din care sa rezulte ca raspandirea bolii s-a produs din cauza nerespectarii masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolii care s-a raspandit.
Sub aspectul laturii subiective, in varianta tip, infracţiunea analizata se savarseste cu intenţie directa sau indirecta. In varianta atenuata infracţiunea se savarseste din culpa.
In cazul acestei infracţiuni legea nu pretinde ca autorul faptei sa fi urmarit un anumit mobil ori scop.
Tentativa la savarsirea infracţiunii de zadarnicire a combaterii bolilor nu se pedepseste.
Infracţiunea analizata se consuma in momentul in care, s-a produs raspandirea bolii molipsitoare ca urmare a nerespectarii masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea unor asemenea boli.