Efectele decretarii starii de urgenta nationala generata de epidemia cu Coronavirus COVID-19 se extind, cu rapiditate, asupra mediului de afaceri, implicatiile economice fiind multiple.
Societatile comerciale sunt ingrijorate cu privire la posibilitatea reala de executare a obligatiilor deja asumate cu persoanele fizice si juridice (clienti, furnizori, banci, societati de leasing), in baza contractelor incheiate anterior declararii starii de urgenta.
O prevedere obligatorie in contractele incheiate de societatile comerciale este cea referitoare la forta majora, astfel incat, problema care se pune in prezent este aceea de a sti daca:
1. Decretarea starii de urgenta nationala este sau nu un caz de forta majora, in sensul definit de lege?
Potrivit art. 1351 alin 2 Cod civil: “Forta majora este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil”.
Pentru a putea fi calificata drept forta majora, o anumita imprejurare trebuie sa determine imposibilitatea de executare a obligatiei pentru orice persoana care s-ar fi aflat intr-o situatie identica, iar nu doar pentru cel care invoca starea de forta majora.
Intr-o hotarare de speta, instanta a apreciat ca situatia de forta majora trebuie sa fie reprezentata de un eveniment, o imprejurare de fapt determinata si precis identificabila. Un context socio-economic general, cum este cel determinat de declansarea unei crize economice, nu poate fi calificat drept o imprejurare de forta majora, in conditiile in care un astfel de context poate afecta in mod diferit participantii la viata economica, fie ei si din acelasi domeniu de activitate, raportat si la diligenta, prudenta de care dau dovada in desfasurarea propriei activitati
Pe de alta parte, atata timp cat conducerea statutului a intervenit in cuantumul veniturilor realizate de catre o societate comerciala, prin decretarea starii de urgenta si instituirea de masuri exceptionale pentru prevenirea epidemiei cu visurul COVID-19, se poate considera ca exista o stare de forta majora constand intr-o actiune externa, imprevizibila si invincibila, cu posibilitate de a diminua puterea de plata a obligatiilor contractuale pe perioada in care acesta a fost afectat, cu atat mai mult cu cat situatia critica este recunoscuta la nivel mondial, fiind catalogata de OMS ca fiind pandemie.
Potrivit Bancii Mondiale, costul global anual al pandemiilor, de la cele moderate pana la cele severe, este de aproximativ 570 miliarde de dolari americani sau 0,7 la suta din veniturile lumii.
2. Cum se aplica, practic, clauza de forta majora in contracte?
Conform Legii nr. 335/2007 a Camerelor de Comert din Romania, respectiv art. 28 alin. (2) lit. i), Camera Nationala (i.e. continuatoarea de drept a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei) indeplineste urmatoarele atributii principale: “(…) i) avizeaza, la cerere, pentru societatile romanesti, pe baza de documentatie, existenta cazurilor de forta majora si efectele acestora asupra executarii obligatiilor comerciale internationale”
Persoana care incearca sa se bazeze pe aceasta trebuie sa demonstreze ca nu poate indeplini contractul din cauza circumstantelor dincolo de controlul sau (generate din cauza virusului). De asemenea, acesta trebuie sa demonstreze ca nu au putut fi facute demersuri rezonabile pentru a evita sau a atenua evenimentul sau consecintele acestuia.
Potrivit unor precizari oficiale oferite de Camera de Comert si Industrie a Romaniei: “nici CCIR si nici Camerele judetene nu pot si nu au competenta de declara un eveniment ca fiind de forta majora sau de a interveni in vreun contract, ci doar aceea de a constata, in baza unei documentatii depuse exclusiv de solicitant, in baza unui tarif, existenta unei situatii de forta majora ca fapt exonerator de raspundere, din perspectiva efectelor acesteia invocate de catre solicitant, in ceea ce priveste ne-executarea obligatiilor contractuale.
Nu in ultimul rand, trebuie precizat si faptul ca potrivit jurisprudentei in materie, precum si din practica Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa CCIR, este la latitudinea partii care se considera prejudiciata sa ia sau nu in considerare motivele si dovezile (intre care si avizul de forta majora emis de CCIR) prezentate de partenerul contractual in culpa, pentru justificarea neindeplinirii obligatiilor, ultimul cuvant avandu-l, evident, instanta de judecata.”
Documentele necesare emiterii Avizului de Forta Majora:
- Cerere de eliberare a avizului de forta majora (formular);
- Copie contract cu partenerul afectat de neîndeplinirea obligatilor contractuale, de catre solicitant, în care este prevazuta clauza de forta majora;
- Documente/Adrese emise de autoritati locale sau nationale, din care sa reiasa producerea și înregistrarea situatiei/evenimentului de forta majora: Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Primarii, Administratie Nationala de Meteorologie etc (în functie de forta majora reclamata);
- Alte Documente/Adrese care sa contina prezentarea situatiei de forta majora, intervalul de producere și efecte și legatura de cauzalitate dintre evenimentul invocat și imposibilitatea îndeplinirii obligatiilor contractuale asumate (dupa caz) ;
- Planșe fotografice/înregistrari privind efectele situatiei/evenimentului;
- Notificari adresate partenerului contractual în legatura cu aparitia evenimentului invocat şi efectele sale asupra derularii operatiunilor contractuale.
Prin urmare, in cazul in care societatea dvs se afla in impas financiar si in imposibilitatea de a-si onora obligatiile contractuale asumate din cauza efectelor decretarii starii de urgenta, primul demers pe care este indicat sa il realizati este sa depuneti documentatia necesara pentru obtinerea avizului CCIR, sa notificati partea co-contractanta si sa negociati posibilitatea si conditiile de continuare a contractului cu partenerul dvs cu care ati incheiat contractul.
In cazul in care nu reusiti sa ajungeti la o intelegere in urma negocierii, este necesar sa va adresati instantei de judecata, pentru apararea drepturilor dvs, inclusiv printr-o procedura speciala, de urgenta (suspendare provizorie, ordonanta presedintiala, etc), care se judeca chiar si in aceste zile cand activitatea instantelor de judecata este limitata.
3. Care sunt efectele fortei majore in contracte?
Potrivit art. 1351 alin. (1) Cod civil, „Daca legea nu prevede altfel sau parţile nu convin contrariul, raspunderea este înlaturata atunci cand prejudiciul este cauzat de forţa majora sau de caz fortuit.”
Intervenirea unui eveniment de forta majora atrage imposibilitatea juridica de executare a obligatiei asumate, de exemplu de plata a unor servicii, a unor furnizori, a ratelor in cazul unor contracte de credit, etc. sau de executare a unor servicii, lucrari, in functie de activitatea fiecarei societati comerciale, iar ca efect al aplicarii clauzei de forta majora, partea care invoca clauza poate suspenda, amana sau poate fi eliberata din îndatoririle sale contractuale, fara a raspunde.
Totodata, partile, de comun acord sau prin intermediul instantelor de judecata, pot stabili continuarea sau nu a raporturilor contractuale, in functie de obiectul contractului si durata starii de urgenta.
Este de dorit ca efectele acestei situatii de criza declansata la nivel mondial sa fie minime pentru toate persoanele implicate, atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere al sanatatii publice, iar acest deziderat se poate realiza doar prin implicarea efectiva si eficienta a fiecarei persoane, fizice sau juridice, in parte.
Continuarea activitatii societatilor comerciale, chiar si in conditii restranse, si onorarea obligatiilor contractuale asumate, cu buna credinta, este o modalitate eficienta de inlaturare a efectelor starii de urgenta, motiv pentru care, aplicarea clauzei de forta majora ar trebui sa ramana un resort final.
In cazul in care se ajunge totusi in aceasta situatie limita, este important sa beneficiati de sprijinul si informatiile juridice necesare si corecte, pentru protejarea intereselor dvs financiare.
Buna ziua,
Ma puteti in urmatoarea situatie: gradinita privata la care avem copilul ne cere sa platim taxa pe aprilie in proportie de 95%. Cum as putea sa reziliez contractul in conditiile in care copilul nu beneficiaza de nimic din partea lor? Am incercat sa stam de vorba cu cei din conducere, dar nu prea avem cu cine discuta. Taxa pe mancare, care ar fi trebuit restituita pe luna martie, au zis ca ne-o returneaza cand se reinceoe activitatea.
Mai jos aveti poza din contract cu paragrafele ce invoca forta majora:
http://imgur.com/gallery/8gzqKvj
Buna ziua,
Va multumim pentru postare. In prima faza, este necesar sa incercati negocierea contractului, printr-o notificarea scrisa, adresata gradinitei, in care sa prezentati solicitarile dvs si motivele acestora, avand in vedere starea de urgenta cauzata de pandemie si faptul ca, potrivit prevederilor legale, copiii sunt obligati sa stea acasa. In a doua faza, daca, in urma negocierii, nu se ajunge la o intelegere, trebuie sa va adresati instantei de judecata, care va analiza motivele fiecarei parti contractante.
Buna ziua,
Sunt un parinte in aceeasi situatie, cu aceeasi unitate de invatamant. Din pacate suntem mai multi revoltati si nu am primit un raspuns foarte amiabil, cu toate ca am fost cat se poate de deschisa negocierii.
In ultima lor interventie au considerat ca evenimentul nu este unul de forta majora, asa cum este definita din codul civil. Insa nu s-au referit la Decretul Prezindential care a inchis unitatea (eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil) ci la pandemie. Iar ei spun ca si-au rezervat dreptul de a inchide unitatea; lucru neadevarat. Decretul a inchis unitatea.
In plus exista oug 29/2020 conform caruia se declara ca suntem in forta majora.
Considerand cele de mai sus, sper ca exemplificarea catre gradinita a starii in care ne aflam nu va mai fi interpretata la latitudinea gradinitei si vom rezolva intr-un final pe cale amiabila. Succes!
Buna ziua,
Daca se amana ratele la banci, de ce nu se amana si popririle puse de executori? In cazul persoanei cu poprire, este pensionara, a inceput contestatia si probabil o sa dureze multe luni. Ca sa se opreasca poprirea trebuie platita o taxa dar din lipsa de bani nu se poate acum. Este posibil ca in urma contestatiei sa castige procesul dar pana atunci se opresc banii din pensie. Intrebarea mea eeste daca starea de urgenta este caz de forta majora. Am citit ce inseamna asta insa conditiile de invincibilitate si inevitabilitate pot fi interptetate in mai multe feluri.
Multumesc
Intr-adevar, problema daca starea de urgenta reprezinta sau nu caz de forta majora este interpretabila, in functie de situatie, iar interpretarea finala, in lipsa unei intelegeri amiabile intre parti, este realizata de instanta de judecata.
Conform oug 29/2020 art X (3), nu ar trebui sa fie interpretabila.
Discutam de persoane fizice, din cate am inteles, si nu de IMM. In cazul in care o persoana fizica invoca forta majora nu se aplica OUG 29/2020, care contine prevederi doar pentru unele tipuri de persoane juridice.
Buna ziua, contractul este intre o persoana fizica si o gradinita care are cod fiscal, deci un IMM. In acest caz nu se aplica prezentul articol?
Nu, avand in vedere ca forta majora este invocata de persoana fizica. Spre exemplu, in baza OGU 29/2020, gradinita ar putea invoca forta majora pentru a nu-si plati chiria sau utilitatile sau sa nu isi execute contractele fata de altii.
Persoanele fizice pot invoca forta majora in baza altor prevederi legale si contractuale, nu in baza acestei ordonante, fie pe cale amiabila, fie prin instanta.
Care sunt acele alte prevederi legale pentru forta majora?
spre exemplu, persoana fizica poate invoca art. 1557 Cod civil sau art.1634 Cod civil, precum si prevederile contractului semnat, atat in ceea ce priveste atat referirile la forta majora, cat si la obligatiile reciproce asumate. Situatiile sunt diferite, de la caz la caz.
In urma pandemiei COVID-19, firma a decis ca sa interzica accesul la locul de munca a salariatilor peste 65 ani, sau dupa caz suspendarea contractului de munca.
In baza a ce articol din codul muncii se pot suspenda contractele de munca in acest caz?
art 52 alin 1 lit.c din CM – suspendare CIM pentru somaj tehnic
Buna ziua,
Va contactez cu rugamintea de a -mi oferi un raspuns in ceea ce priveste creantele nefiscale (contracte de concesiuni, inchirieri), va rog sa imi comunicati daca oug.29/2020 se aplica si pentru acestea.
Articolul de mai jos face referire doar la obligatiile fiscale, insa cum vom proceda cu cele nefiscale?
Art. VII. – (1) Pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și neachitate până la încetarea, potrivit alin. (4), a măsurilor prevăzute de prezentul articol nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere conform Codului de procedură fiscală, aprobat prin Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare. (2) Prin derogare de la prevederile art. 157 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, obligațiile fiscale prevăzute la alin. (1) nu sunt considerate obligații fiscale restante. (3) Se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești se aplică, prin efectul legii, de către instituțiile de credit sau terții popriți, fără alte formalități din partea organelor fiscale. (4) Măsurile fiscale prevăzute la alin. (1) – (3) încetează în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență.
Va multumesc.
Pentru creante nefiscale nu se aplica articolul mentionat de dvs si nici nu se suspenda de drept dobanzile si penalitatile, dar pot fi invocate si aplicate prev.art. OUG 29/2020, de la caz la caz. Cu titlu de exemplu, o societate comerciala care are incheiat un contract de concesiune sau inchiriere, are posibilitatea de a solicita amanarea la plata sau alte facilitati, in conditiile legii.
Bună ziua,
În luna mai aveam programată nunta. Restaurantul nu vrea să ne programeze anul viitor într-o sâmbătă și ne obliga să facem nunta într-o vineri sau duminică, anul ăsta. În contract e stipulat că nu se returnează niciun ban dat ca avans/alte plăți în cazul încheierii contractului din orice motiv. Se poate ca invocând forța majoră să anulăm contractul și sa ne primim banii înapoi, în contextul de față?
Mulțumesc
Asa cum mai mentionat mai sus, problema daca starea de urgenta reprezinta sau nu caz de forta majora este interpretabila, in functie de situatie si de contractul incheiat, iar interpretarea finala, in lipsa unei intelegeri amiabile intre parti, este realizata de instanta de judecata. Pentru consultanta juridica personalizata, va rog sa achizitionati un pachet de consultanta pe site-ul nostru, pe pagina Consultanta juridica online, sa îmi trimiteți scanat, pe mail, cel puțin contractul încheiat, și alte acte pe care le aveți. Ulterior discutam detalii concrete, pe situația dvs, prin telefon sau whatsapp.
Mulțumim pentru informații.
Cât despre suspendarea contractelor de muncă, am o nelămurire: angajatorul mi-a comunicat că îmi suspendă prin invocarea forței majore și nu dorește să aplice pentru indemnizația de șomaj tehnic, astfel încât eu am rămas fără nicio sursă de venit. Este legală această acțiune? Dacă nu, ce se poate face, în afara încetării contractului (ceea ce ar fi caz de forță majoră pentru mine, neștiind dacă aș găsi un alt loc de muncă în condițiile actuale).
Mulțumesc frumos.
Din cele mentionate de dvs, nu este legala masura suspendarii CIM. Puteti contesta decizia angajatorului de suspendare a contractului, in instanta. Nu aveti, probabil, niciun interes sa va dati demisia, iar o alta modalitate de incetare a contractului de munca, din partea angajatorului, pare a fi nelegala si poate fi contestata in fata instantei de judecata.
Buna seara,
Am si eu o intrebare va rog.
Acum o luna de zile am semnat un ante contract pentru vanzarea unei case tip duplex in calitate de vanzator. Termenul este pentru semnarea contractului de vanzare cumparare este sfarsitul lunii aprilie.
Se pare ca cumparatorul (care mi-a platit deja un avans de 5000€) este putin ingrijorat de situatie si este posibil sa caute modalitati de retragere…
Intrebare:
Eu deja am cheltuit o parte din bani (alt avans pentru o achizitie, fara chitante sau contract din pacate) – este posibil ca, cumparatorul sa invoce forta majora sau caz imprevizibil si sa recupereze in totalitate avansul?
Mentionez ca nu ar fi justificata o solutionare de genul, deoarece nu doar el are de pierdut ci si eu, as fi putut vinde casa inainte iar acum nu se stie daca o mai pot face…
Multumesc.
Teoretic cumparatorul poate invoca forta majora in ceea ce priveste incheierea unui contract de vanzare-cumparare, dar o astfel de situatie trebuie dovedita. Faptul ca suntem in stare de urgenta nu este automat un caz de forta majora. Forta majora ar fi, de ex, cumparatorul sa fie plasat in izolare sau carantina, toate birourile notariale sa fie inchise prin dispozitie legala, etc. Intr-o astfel de situatie trebuie negociata modalitatea de realizare a contractului (de ex.stabilirea unui nou termen pentru incheierea contractului final) si numai in ultima varianta se ajunge la restituirea avansului.
Buna ziua,
Am si eu o intrebare.
Referitor la executarea unui contract. Cum as putea invoca forta majora in cazul neindeplinirii obligatiilor contractuale daca in Contract se mentioneaza astfel: Nici una dintre partile contractante nu raspunde de neexecutarea la termen sau/si de executarea in mod necorespunzator – total sau partial – a oricarei obligatii care ii revine in baza prezentului contract, daca neexecutarea sau/si executarea obligatiei respective a fost
cauzata de forta majora, asa cum este definita de legea romana, notificata in termen de
5 zile calendaristice de la aparitie si constatata in termen de 15 zile calendaristice de la notificare. De la momentul aparitiei starii de urgenta (cazul de forta majora), au trecut deja 5 zile. Noi am putut sa ne executam contractul pana acum, dar in perioada urmatoare nu vom mai putea. Mai putem invoca forta majora in acest moment? Sau trebuia sa facem acea notificare in termen de 5 zile de la aparitia cazului?
Multumesc.
Depinde la ce ne raportam cand calculam inceperea termenului de 5 zile. In functie de caz, raportat si la obiectul contractului, acesta poate fi calculat de la data emiterii Decretului nr. 195/2020, de la data scadentei obligatiei pentru care se invoca forta majora, de la data emiterii CSU, in cazul persoanelor juridice, etc.
Buna ziua,
Pe data de 17 februarie 2020 am semnat un contract de vanzare-cumparare al unui imobil. Termenul de eliberare a locuintei fiind stabilit, de comun acord, la sfarsitul acestei luni, fiind stipulat si in contract (30 aprilie). Mentionez ca in contract nu este stabilit niciun caz de forta majora. Vanzatorul sustine ca nu poate elibera locuinta decat dupa incetarea starii de urgenta, invocand art. 41 al Ordonantei de Urgenta, si tot felul de motive, cum ca nu poate iesi din casa pt a-si cauta chirie/imobil decat in apropierea domiciliului. Noi, cumparatorii avem rate la banca, pe care nu le putem amana, pt ca nu suntem afectati nici in mod direct, nici in mod indirect. De asemenea, i-am propus vanzatorului chiria actualei noastre locuinte. Nu este de acord. Avand in vedere faptul ca de la jumatatea lunii februarie pana la instituirea starii de urgenta a avut suficient timp pentru a-si cauta o noua locuinta, cum ar trebui noi, cumparatorii, sa procedam? Se poate face un ordin de evacuare?
Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti opinia dvs. raportat la (in)utilitatea CSU in situatii evidente de imposibilitate de desfasurare legala a activitatilor de bar-restaurant, organizare evenimente, loc de joaca, petreceri pt copii, in contextul invocarii clauzei contractuale de forta majora pentru neindeplinirea obligatiei de plata a chiriei pe aceasta perioada.
Va multumesc!
Raportat la prevederile legale in vigoare, obtinerea CSU este o prima conditie absolut necesara pentru invocarea fortei majore, chiar si pentru activitatile la care faceti referire.
Am scris la d-na ministru si am primit raspuns ca se suspenda toate popririle si executarile silitela pensii conform XVIII 32/2020. Am cautat si asa e. Multi pensionari nu stiu asta. Probabil este un subiect neinteresant pentru presa. Suspendarea dureaza inca 60 de zile dupa ce se termina starea de urgenya. Conform OUG banii opriti la pensia care este luata acum in aprilie pentru luna martie, se returneaza in mai. Intrebarea mea este cum sa procedam ca sa stie lumea si sa se apere preventiv de posibile abuzuri. Sunt convins ca se vor face unii ca au uitat sau sa nu u inteles si asta pe ideea sa opreasca banii si sa o lalaie pana trece staarea de urgenta ca sa ramana ei cu banii. Multumesc,
Da, ar trebui mediatizata informatia. La ce modalitati de informare v-ati gandit? Ma bucur ca ati primit solutia la problema dvs din 26 martie 🙂 la momentul respectiv nu era in vigoare ordonanta, iar acum cred ca situatia dvs s-a rezolvat.
Nu este inca rezolvata situatia. Poprirea s-a facut acum in aprilie si conform OUG trebuie sa se recupereze in luna mai. Eu insa cred ca este posibil sa se faca abuzuri cu motive de genul nu am stiut, am interpretat altfel etc.
Executorii mana in mana cu recuperatorii cu conturi prin Cipru se gandesc doar la profitul lor. Am scris la d-na ministru, la asociatia executorilor care evident ca nu a raspuns, voi scrie la presa si la singurii care pot ajuta pensionarii adica la avocati. Importanta este legea dar la fel de important este sa incercam sa prevenim abuzul si cred ca e bine sa faca asta cat mai multe persoane. Multumesc,
Buna ziua,
Am un spatiu inchiriat unui cabinet de stomatologie care a invocat prevederile fortei majore referitoare la exonerare plata chirie, asa cum sunt ele prevazute in contractul de inchiriere. Mentionez ca acest contract prevede si ca executareasa va fi suspendata pe perioada declarata ca fiind forta majora, fara a prejudicia drepturile partilor avute anterior aparitiei acestei situatii. Am pregatit draft privind amanarea platii chiriei, asa cum s.a dispus prin art. X din OUG 29/18.03.2020, insa chiriasul doreste suspendarea invocand prevederile contractuale ref. la forta majora, probabil dorind scutirea de la plata a chiriei. Eu am apreciat in sensul ca nu poate opera forta majora, in primul rand si pentru motivele expuse pe larg de dvs in prezentul articol, dar si prin raportarea la prevederile art.1(2) din OM nr.2/21.03.2020 precum si la prevederile art.1634(6) C.Civ.
Referitor la speta prezentata, cum apreciati, suspendarea efectuarii platii echivaleaza cu faptul ca obligatia efectuarii acesteia va deveni exigibila dupa incetarea starii de urgenta sau intervine exonerarea in temeiul fortei majore (daca aceasta este dovedita..)?
Multumesc.
Faptul ca respectivul cabinet de stomatologie si-a intrerupt activitatea este o situatie de forta majora in sensul art. X alin 3 din OUG 29/2020, pe care cabinetul poate sa o invoce, cu succes as spune, in baza unui Certificat pentru situatii de ugenta (CSU). Problema care se pune, insa, este daca suspendam plata chiriei, astfel cum se mentioneaza in contract, sau amanam plata chiriei, astfel cum se mentioneaza in OUG?
Consider ca acest raspuns nu este unul corect, deoarece prin interventia statului cu OUG 29/2020, prevederile contractuale sunt clar amanate, legea speciala avand prevalenta asupra legii generale. În doctrină s-a subliniat, cu deplin temei, că în condiţiile în care răspunderea civilă face obiectul unei legi speciale, reglementarea din Codul civil nu-şi găseşte locul în Codul civil, aşa cum nici celelalte răspunderi nu sunt reglementate de principiu, ci doar prin reglementări specifice. In caz de concurs între o lege specială şi o lege generală se aplică legea specială potrivit adagiului latin specialia generalibus derogant (legea specială derogă de la legea generală). Mai mult problema nu este simplu una de suspendare a platii chiriei, ci una prin care TOATA sarcina fortei majore trece la Proprietar, chiriasul urmarind rezilierea contractului si/sau exonerarea de la plata. Ori art X (1) din OUG 29/2020, care este lege speciala, indica o amanare. Suspendarea platii chiriei pe durata fortei majore, amana doar plata chiriei pe durata starii de urgenta, nu exonereaza de la plata chiriei pe chirias. Drept pentru care o renegociere de contract trebuie atent documentata.
Nu am oferit un raspuns la intrebarea adresata, tocmai, invitam la discutii, iar parerea dvs este binevenita. Principial asa ar fi, proprietarul nu ar trebui sa suporte in integralitate efectele fortei majore in ceea ce priveste plata chiriei, cu atat mai mult cu cat chiriasul beneficiaza partial de spatiu prin faptul ca detine bunuri in acel imobil, chiar daca nu desfasoara activitate. Dar totusi, aplicam OUG sau aplicam prevederile contractului incheiat, prin care, totusi, proprietarul si-a asumat, in mod legal si expres, efectele unei situatii de forta majora? Contractul incheiat reprezinta si el o lege speciala, intre parti, deci alegerea nu ar fi intre o lege speciala si una generala, ci intre doua legi speciale – una reglementata de stat (OUG) si una individuala (contract de inchiriere=legea partilor).
Multumesc mult pentru implicarea dvs, domnule expert contabil si societate civila de avocati, adevarul e ca speta ridica mingea la fileu profesionistilor si nu numai..
In acord cu cele prezentate anterior, intreb daca la speta proprietarul, in sustinerea amanarii platii, poate invoca prevederile art.1634 (6) C. Civ referitoare la faptul ca, pentru obligatia care are ca obiect bunuri de gen ( contravaloarea chiriei), debitorul nu poate invoca imposibilitatea fortuita de executare, in conditiile in care aceasta derogare de la exonerare pe perioada fortei majore nu a fost mentionata ad literam in contractul de locatiune.
-alin.6, al art.1634 C.civ. nu se refera la chirie ca fiind bunuri de gen. chiria e pretul folosintei.
– in cazul lipsirii de folosinta bunului, in scopul principal, ca element esential al contractului, mai potrivita ar fi invocarea alin.2 al art 1557 C.civ. pentru suspendarea obligatiilor (nu imi asiguri folosinta, nu iti platesc chiria=logic si echitabil).
– nu numai proprietarul suporta efectele fortei majore (neincasarea chiriei) intrucat si chiriasul suporta pierderi din nedesfasurarea activitatii in spatiul inchiriat si imposibilitatea de a face profit…
Asa ca sa fim corecti, pt ca nu urmarim sa nu ne pese si sa ne fie bine numai noua, calcand pe cadavre!
Dupa ce trece criza veti ramane cu imaginea sifonata si nu va mai inchiria nimeni de la dv. spatiul ramas gol, tocmai pentru ca v-ati lacomit, tracand tot riscul si paguba asupra chiriasului.
Dar daca IMM_ul lucreaza la negru cu o parte din angajati tinindu_i in somaj , dar mai mult , ca sa obtina starea de forta majora acesta declara ca isi exporta produsele , lucrul total neadevarat . Ce mai spune_ti atunci !!?
Sesizati organele competente
Buna seara! In urma cu ceva timp am acordat un avans de 2500 de euro pentru achiziția unui apartament. In promisiunea de vânzare-cumpărare s-a precizat că apartamentul va fi predat în data de 4.05.2020, întrucât acesta nu era finalizat. Banca la care am depus dosarul pentru acordarea creditului ipotecar, m-a anunțat că există posibilitatea ca împrumutul sa nu fie acordat, deoarece e posibil sa îmi ceara un având mai mare de 15%. Eu nu pot suporta financiar diferența aceasta.
In promisiunea s-a stabilit de comun acord că avansul va fi înapoiat către mine daca „din motive independente de voința mea, banca nu îmi va acorda creditul.”
Ce se va întâmpla în aceste condiții? Îmi recuperez avansul?
Vă mulțumesc anticipat pentru ajutor.
Noi am platit o rezervare a unui apartament pt care trebuia sa platim un avans de 80%pana la finele acestei luni pe baza unui contract de rezervare si factura a sumei de rezervare. Noi acei 80% ii luam din vanzarea actualului imobil, insa din cauza pandemie nu reusim sa vindem ca sa platim avansul si termenul se apropie. Putem invoca forta majora pt a renegocia termenul avansului?
Da, negocierea termenului avansului este probabil cea mai buna optiune.
Pot invoca forta majora daca avem un contract cu un dezvoltator imobiliar unde trebuia pana la sfarsitul lunii sa ii dam avansul (acesta facandu-se doar in urma vanzarii imobilului pe care il detinem deja) insa in urma pandemiei nu reusim sa vindem pt a putea rezolva cu banutii? Putem invoca forta majora pt o intarziere justificata fara a pierde apartamentul ales?
Buna ziua,
In calitate de angajator am incheiat cu o persoana un contract individual de munca in data de 10.03. cu incepere din data de 23.04 ( data la care inceteaza preavizul la fostul angajator), pe o pozitie nou infiintata, un nou proiect. In data de 10.04 clientul ( persoana juridica straina) cu care urma sa derulam acest nou proiect ne anunta ca din cauza dificultatilor economice este nevoit sa amane inceperea proiectului cu 6 luni.
Se poate rezilia contractul de munca unilateral inainte sa inceapa executarea, deoarece ca angajator nu pot sustine financiar salariatul o perioada de 6 luni? Exista o posibilitate legala de a amana inceperea activitatii viitorului angajat?
Multumesc!
Inteleg ca deja contractul cu noul anagajat a fost semnat si inregistrat in REVISAL? Exista optiunea somajului tehnic daca situatia se prelungeste dupa 23.04.
Da, contractul este semnat si transmis in Revisal.
Din pacate somajul tehnic pe o perioada de 6 luni nu este o optiune, pozitia fiind manageriala, costurile sunt foarte mari pentru companie si nu pot fi sustinute.
Data fiind amanarea contractului cu partenerul strain poate va incadrati in prevederile OUG 30/2020, situatie in care somajul tehnic este suportat de catre stat, nu de catre societate.
Multumesc frumos pentru raspuns, dar somajul tehnic este suportat de stat doar pe perioada starii de urgenta (probabil inca 30 zile) si in cuantum de 75% din salariul mediu brut pe tara, nu din salariul brut al angajatului (care este mult mai mare)
daca am un contract de cazare la camin privat de studenti, pot invoca ,,forta majora” sa incetez contractul?
mentionez ca in contract este mentionat incetare contract in caz de forta majora
nu pot efectua chek-out si predare chei camera, deoarece nu ma pot deplasa acolo din cauza situatiei de urgenta(nu este o urgenta )
Modificarea obligatiilor contractuale in caz de forta majora se realizeaza fie pe cale amiabila, fie prin instanta.
Buna ziua,
Va scriu in calitate de administrator al unei societatin comerciale inregistrata ca agentie de turism revanzatoare. In esenta 99% din activitatea noastra este reprezentarea si promovarea (inclusiv sales) in exclusivitate a unor companii aeriene pe teritoriul Romaniei, Incepand cu luna aprilie veniturile au scazut peste 90% datorita faptului ca aceste companii nu mai zboara, insa noi nu gasim intelegere la proprietar pentru reducerea chiriei. In acest caz, putem invoca forta majora sau cazul fortuit? Mentionez ca in contract nu este nimic specificat in legatura cu aviz CCIR in caz de forta majora. Multumesc
Prin art. X din Ordonanța de Urgență nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal bugetare, adoptată în contextul pandemiei cu virusul COVID-19, s-a prevăzut dreptul amânării plății chiriei pentru imobilele cu destinație de sedii sociale și de sedii secundare, pentru IMM și a unor forme punctuale de exercitare a unor activități economice (identificate în OUG nr. 29/2020), care și-au întrerupt activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente, pe perioada stării de urgență decretate și care dețin certificatul de situație de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Exercitarea dreptului de a amâna plata chiriei este un drept de sine stătător instituit prin OUG nr. 29/2020 și nu reprezintă un efect al instituției forței majore, astfel cum este reglementată aceasta prin art. 1.351 Cod civil și cum poate aceasta apărea în cuprinsul clauzelor contractului de închiriere.
Buna ziua,
Am mai scris despre poprire la pensie care se suspenda pe perioada starii de urgenta. E vorba de poprire pusa de executor in favoarea unei bani. Este contestata si urmeaza proces. Am scris la UNEJ si mi-au zis ca nu se suspenda popriri de genul asta. Am scris la ministra Alexandru care mi-a raspuns ca se suspenda toate popririle. Am scris iar la UNEJ pe data de 7 aprilie iar azi mi-au raspuns ca am inteles gresit, se suspenda doar unele popriri. In OUG nu scrie ca doar unele popriri iar in comentarii pe net scrie ca se suspenda toate. Care este adevarul? UNEJ raspunde ca se suspenda doar creante bugetare, fiscale si comerciale. Trebuie sa inteleg ca o creanta (abuziva) la o banca nu este comerciala?
buna seara am si eu o problema cu o formative de muzica… aveam nunta in iunie anul acesta si datorita situatiei de urgente am mutat nunta pana anul viitor toate bune si frumoase…toti au zis ca da au liber si pot face act aditional sa mute serviciile pentru data respectiva, iar formatia mia dat cu sunt ocupati toate sambetele in luna respectiva daca vreau duminicile de bine daca nu ii pare rau, ideea este ca nu dorim duminicile si avansul dat a zis ca se pierde ca noi vrem sa terminam contractul, au o obligatie sa returneze avansul sau este una dintre chestiile romanesti unde o virgula schimba totul, tin sa mentionez ca nu se specifica in contract ce se va intampla cu avansul in caz de forta majora….dati mi un sfat va rog…..Va multumesc!
Salut, si eu am o problema asemanatoare. Numai ca la mine mi-au spus ca mi rezerva o data pentru anul viitor iar mai apoi peste ceva timp mi-au spus ca nu se mai poate ca ei au luat alta nunta si sa-mi caut alta data. Cretinii
Un raspuns concret la intrebarea dvs. putem formula numai dupa analizarea contractului. La modul general, ori ajungeti la o intelegere, ori ajungeti in instanta. Va sugerez sa achizitionati unul dintre pachetele de consultanta juridica online, sa ne trimiteti scanat contractul integral, pentru a putea discuta detalii si solutii concrete. Chiar sa gasim virgula din contract, cum ziceti dvs.
Buna ziua,
Ce se poate face in cazul avansului platit pentru BANCHET? Spre deosebire de nunti, este clar ca banchetul de clasa a XIIa nu poate fi reprogramat pentru anul viitor. Din pacate nu ma aflu in posesia contractului, insa sunt copii pentru care acest avans a insemnat un efort financiar mare. Dincolo de aspectul „dramatic”, consider ca nu este corect ca acesti copii sa nu fie despăgubiți macar partial. Ce se poate face?
Multumesc
Trebuie discutat cu reprezentantii restaurantului si trebuie negociata restituirea avansului. In cazul in care acestia nu sunt de acord, in functie si de prevederile din contract, va puteti adresa instantelor de judecata. In aceasta situatie, imposiblitatea obiectiva de organizare a banchetului este evidenta, ar trebui sa primiti integral avansul inapoi.
Buna ziua,
Ma numesc Baltateanu Laurentiu si doresc sa reclam un prestator de servicii sub forma unui grup vocal instrumental din Drobeta Turnu Severin pentru faptul ca acestia nu vor sa-mi restituie avansul acordat in prealabil de 300€. Am luat hotararea de a amana evenimentul tip nunta de anul acesta conformandu-ne de altfel cu ordonantele militare din cadrul MAI de a nu avea loc evenimente de acest gen, din data de 23 Mai 2020 pentru data de 29 mai 2021. Am solicitat coordonatorului grupului si a unui membru din formatie in data de 27 Martie 2020 sa imi rezerve data de 29 Mai 2021(confirmandu-mi ambii data ca fiind libera) pentru ca apoi in data de sambata 23 Mai 2020 sa mi transmita ca formatia lor a arvunit alta nunta in data respectiva.(29 Mai 2021). Evenimentul meu – 2400 € / Evenimentul arvunit in locul meu-3800€ (lucru specificat chiar de solist).
Precizez faptul ca am chitanta semnata cu grupul vocal cat si un mesaj scris pe o retea de socializare in care ii solicit si ii precizez coordonatorului grupului sa mi rezerve data din 2021.
Va multumesc anticipat !
O zi placuta!
Este indicat sa va angajati un avocat din Drobeta Turnu Severin care sa va consilieze si sa va ajute cu aceste demersuri. Multa bafta!
In cazul in care in contractul pt achizitionarea unui imobil este stipulata o perioada de 90 de zile lucratoare in care dezvoltatorul poate avea intarzieri fara vreo pretentie de la cumparator, chiar daca se aplica starea de urgenta ca forta majora, se scade cumva perioada din cele 90 de zile sau nu tin una de alta?