In caz de neintelegere intre sotii aflati in procedura divortului, pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive care sa stabileasca locuinta minorului in favoarea unui dintre soti, instanta poate stabili, la cerere, locuinta provizorie a minorului.
Aceasta procedura de judecata este una urgenta, fiind un instrument juridic pus la dispozitie de legiuitor in favoarea parintilor, pentru apararea interesului superior al minorilor, in practica, situatiile in care este necesara apelarea de catre parti la o atare procedura fiind destul de frecvente.
Potrivit dispozitiilor art. 919 din Cartea a VI-a – Proceduri speciale, Titlul I – Procedura divortului, C. proc. civ. „Instanta poate lua, pe tot timpul procesului, prin ordonanta presedintiala, masuri provizorii cu privire la stabilirea locuintei copiilor minori, la obligatia de intretinere, la incasarea alocatiei de stat pentru copii si la folosirea locuintei familiei”.
In raport de norma legala mai sus redata, asa cum am aratat, instanta investita cu solutionarea actiunii de divort este competenta sa solutioneze si cererile formulate pe cale de ordonanta presedintiala prin care se solicita luarea unor masuri provizorii, printre care si stabilirea locuintei copiilor minori.
Cu privire la caracterul actiunii, este de precizat faptul ca dispozitiile care reglementeaza procedura ordonantei presedintiale impun trei conditii pentru admiterea cererii:
- urgenta,
- vremelnicia
- neprejudicerea fondului.
Potrivit art. 581 alin. 1 C.pr.civ. „instanta va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari„, iar in conformitate cu alin. 4 „ordonanta este vremelnica si executorie„.
Cu privire la urgenta este de retinut faptul ca luarea unei asemenea masuri speciale se impune in anumite cazuri in care este evidenta ruptura produsa intre parinti, dorintele contradictorii ale acestora cu privire la copil, locuinta improprie sau lipsa de venituri a unuia dintre parinti.
Caracterul vremelnic al masurii luata pe cale ordonantei presedintiale rezulta din faptul ca pe aceasta cale nu se pot lua masuri definitive care sa rezolve fondul litigiului dintre parti, motiv pentru care partea nemultumita de masura luata prin ordonanta presedintiala are posibilitatea de a se adresa instantei pe calea dreptului comun.
Neprejudicierea fondului decurge si din conditia vremelniciei si rezulta din imprejurarea ca ordonanta presupune „o pipaire„ a fondului.
In ceea ce priveste admisibilitatea cererii de stabilire locuinta minor, pe calea ordonantei presedintiale s-a stabilit ca, in principiu, masura se poate dispune pe aceasta cale numai in cazul in care pe rolul instantei se afla in curs de solutionare actiunea avand ca obiect stabilire locuinta minor exercitata potrivit dreptului comun.
Situatia copilului fata de parintii sai va fi stabilita definitiv si irevocabil odata cu solutionarea fondului, respectiv a procesului de stabilire locuinta minor, iar hotararea dispusa pe calea ordonantei presedintiale isi va produce efectele doar pana la momentul ramanerii definitive si irevocabile a acestei hotarari.
mergeee
test 2.2
test test
bun
buna ziua numele meu este duda mihaela am o fetita de 4 ani si as dori sa stiu daca pot castiga cererea de ordonanta presedentiala pentru incredintarea minorului la domiciliu meu avand in vedere ca minorul are domiciulu stabilit la tata prin hotarare judecatoreasca
Buna ziua. Teoretic da, se poate, dar practic trebuie analizata situatia dvs concreta si mai ales motivele care au facut ca instanta sa stabileasca locuinta fetitei la tata. Va rog sa ma contactati telefonic sau sa achizitionati un pachet de consultanta juridica online pentru o consultanta juridica personalizata, deoarece este nevoie de mai multe informatii pentru a putea formula un raspuns avizat. In cazul in care, in urma discutiilor purtate, este necesar sa redactam acte juridice, sa va reprezentam in instanta sau la nivelul altor institutii publice si private, pretul consultatiei va fi inclus in onorariul final, care va fi negociat cu dvs.
Buna ziua, as dori sa imi spuneti daca in aceasta perioada se judeca ordonantele presedintiale pentru stabilirea programului de vizita pentru minori. Decizia de divort a devenit definitiva si irevocabil, obtinand custodie comuna. Din pacate nu am fost sfatuit sa cer si program de vizita asupra minorului in timpul procesului, iar azi sunt in situatia in care nu pot sa imi vad fiul. Cum as putea proceda ca sa pot sa imi vad fiul cat mai curand posibil? Mentionez ca de 2 sapt fosta sotia si copilul nu mai locuiesc la adresa stabilita de instanta, iar aceastanu imi permite sa tin legatura cu fiul meu in varsta de 3 ani nici macar prin telefon. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Va multumesc!
Buna ziua. Trebuie sa faceti o cerere pe dreptul comun pentru stabilire program de vizita minor si o cerere pe ordonanta preseditniala, pentru stabilirea unui program de vizita provizoriu pana la solutionarea primei cereri. Ordonantele presedintiale in cauze cu minori se judecata si in stare de urgenta.
Buna ziua daca sotia are ordin prezidential eu nu mai pot sami vad copilu sau sa vb cu el la tel
Depinde ce s-a dispus prin sentinta cu privire la copil.
Buna seara am doi copii minori Si sunt despărțită de soțul meu eu acum sunt la muncă în italia copii sunt la fratele meu în românia vreu sa bag divorțul si ordinul prezidențial sunt sanse sa pot să îmi iau copii aici cu mine având în vedere că tatăl nu ii mai cauta de 3 ,ani de zile multumesc @
Buna ziua.
Din punct de vedere juriric exista posibilitatea legala. In ceea ce priveste sansele, trebuie discutat concret situatia dvs pentru a face o evaluare, instanta fiind cea care decide in baza probelor administrate.
buna ziua,am inaintat o ordonanta presedentiala,pentru a putea pleca cu un minor in Franta,acolo avem resedinta,tatal refuzand sa imi inapoieze actele copilului.in urma actiunii,nu am obtinut nici ordonanta,ba mai mult instanta a stabilit domiciliul minorului-18 luni la tata.din oficiu,aceasta a fost motivatia pana la judecarea cauzei de fond.mentionez ca am depus un dosar cat o biblie de gros deoarece mi s-au cerut tot felul de acte si dovezi care sa imi ateste adevarul declarat in instanta.in afara de apel ,pe care l-am inaintat ce alte cai mai sunt?
as dori un raspuns cat se poate de urgent
Bună seara. Sunt in divort.. Am 2minori.Tatal are ordin de protectie, avem locuinta comuna, care va fi domiciliul minorilor… Dupa expirarea ordinului de protectie tatal doreste sa vina inapoi…
Buna ziua,
Pentru motive intemeiate puteti solicita prelungirea ordinului de proetctie.
Va multumesc
Soția a luat copilul și a părăsit locuința familiei fara acordul meu, ducându-l într-un spațiu locativ cu mult inferior, față de locuința familiei care este o casă P+1, bun comun. Intenționez să bag divorț. Pot solicita pe cale de ordonanță presedintiala stabilirea domiciliului copilului în locuința familiei? Precizez că eu nu sunt un soț violent iar cu copilul am o relație foarte bună. Doar că sotia așa este ea, mai fandosită.